Kapten Feri Karam Cuai Menjalankan Tugas Dihukum Penjara 36 Tahun

Seoul – Kapten feri Korea Selatan yang dipenuhi dengan pelajar-pelajar sekolah yang karam April lalu telah dihukum penjara 36 tahun setelah didapati bersalah cuai ketika menjalankan tugas.

Feri yang dinamakan Sewol itu ketika karam membawa 476 penumpang.

Sejumlah 295 penumpang disahkan mati lemas – sebahagian besarnya pelajar sekolah manakala sembilan orang lagi masih hilang.

Kapten Lee Joon-seok adalah di 15 anggota krew yang dibicarakan dalam tragedi terburuk maritim negara tersebut.

Pendakwaraya memohon agar dia dikenakan hukuman mati atas dakwaan membunuh tanpa niat.

Bagaimanapun mahkamah membebaskannya daripada tuduhan tersebut sebaliknya mendapati dia cuai dalam menjalankan tugasnya sebagai kapten kapal.

Malah Lee telah didapati meninggalkan kapal yang sedang tenggelam itu ketika para penumpang masih lagi berada di dalam kapal.

Selain Lee, ketua jurutera kapal, yang hanya dikenali sebagai Park, turut didapati bersalah dan dihukum penjara 30 tahun.

Tiga belas lagi anggota krew dihukum penjara sehingga 20 tahun juga di atas kecuaian ketika menjalankan tugas sehingga membawa kepada kematian penumpang.

Malapetaka itu telah mencetuskan perdebatan hangat tentang prosedur keselamatan kapal dan juga operasi menyelamat.

Akibat daripada insiden ini, Kerajaan Korea Selatan telah membubarkan Jabatan Pengawal Pantai dan mengantikannya dengan sebuah agensi lain.

Kini satu lagi perbicaraan akan berlangsung yang melibatkan kakitangan firma perkapalan yang menguruskan perkhidmatan feri tersebut, iaitu Chonghaejin Marine Co.

Pemilik firma perkapalan tersebut yang juga seorang bilionair Korea, Yoo Byung-eun telah menghilangkan diri sebaik sahaja tragedi itu menimpa dan kemudian telah ditemui mati dipercayai membunuh diri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.