Rakyat Sabah Ada Sebab Besar Tolak Mahathir – Eric See

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 11 Oktober 2017

Malaysia telah melihat beberapa kejayaan yang menakjubkan dalam mengurangkan kemiskinan sejak tahun 2009 di mana kadar kemiskinan menurun dari 3.8% pada tahun 2009 kepada 0.4% pada 2016.

Angka-angka rasmi juga mengesahkan bahawa tahun-tahun antara tahun 1997 dan 2004 adalah tahun-tahun yang merugikan bagi Malaysia di mana dasar-dasar modal kawalan dan tambatan nilai mata wang kita oleh Mahathir membawa kepada penurunan yang ketara dalam pelaburan asing dan juga kelembapan ekonomi.

Statistik juga menunjukkan kadar meningkat dengan ketara pada tahun 1999 selepas kita mengalami kemelesetan ekonomi paling teruk dalam sejarah kita.

Di antara tahun-tahun ini, KDNK kita kekal tidak berubah dan kadar kemiskinan merosot hanya sedikit dalam 7 tahun itu dari 6.1% pada tahun 1997 kepada 5.7% pada tahun 2004 – berbanding dengan 0.4% pada tahun 2016.

Ya. Semasa masa Mahathir, perkadaran rakyat Malaysia yang miskin adalah 10 kali lebih banyak daripada sekarang.

Walau bagaimanapun, kadar kemiskinan di Sabah menceritakan kisah yang berbeza. Kadar kemiskinan ketika itu meningkat – melonjak dari 16.5% pada tahun 1997 kepada 24.2% pada tahun 2004.

Satu suku rakyat Sabah berada dalam kemiskinan ketika Mahathir bersara.

Membandingkan angka kemiskinan Sarawak dan Sabah semasa tempoh itu juga memberikan kita gambaran mengenai apa yang berlaku.

Walaupun kadar kemiskinan Sarawak pada masa itu masih lebih tinggi daripada purata kebangsaan kerana pengabaian negeri-negeri ini oleh Mahathir, ia tidak mencapai setinggi Sabah.

Pada tahun 2004, kadar kemiskinan Sarawak adalah 7.5% – kurang daripada 1/3 daripada 24.2% kadar kemiskinan Sabah.

Jadi, apa yang menerangkan perbezaan di antara Sabah dan Sarawak ini?

Ini adalah kerana Projek IC yang bermula pada tahun 1990-an selama bertahun-tahun – yang membawa kepada pilihan raya 1999 – di mana sejumlah besar pendatang tanpa izin telah diberikan kewarganegaraan untuk mengundi BN Mahathir.

Walaupun Anwar dan Mahathir menyalahkan satu sama lain untuk ini sementara Mahathir tetap tidak merasa bersalah dan bahkan berkata pada tahun 2013 bahawa projek itu wajar.

Kerana jumlah pendatang miskin yang diberikan kewarganegaraan Sabah, kadar kemiskinan di sana menjadi sangat tinggi.

Malah pada tahun 2009, kadar kemiskinan Sabah masih tinggi pada 19.7%. 1 dari setiap 5 rakyat Sabah adalah miskin.

Penduduk Sabah mempunyai sebab yang besar untuk tidak menyukai Mahathir dan parti-parti yang mesra Mahathir.

Najib tidak boleh begitu sahaja membatalkan kewarganegaraan yang diberikan oleh Mahathir dan menendang mereka keluar. Kewarganegaraan apabila sudah diberikan, sukar untuk dibatalkan.

Kerana gabungan kerajaan Najib yang memberi tumpuan kepada pembangunan Sabah, pembaharuan dasar kebangsaan dan dana yang lebih besar yang diberikan kepada mereka sejak tahun 2009, kita telah menyaksikan kejatuhan yang menakjubkan dan kini kadar kemiskinan Sabah adalah 2.9%.

Dasar-dasar seperti penghapusan subsidi menyeluruh yang memberi faedah kepada orang kaya lebih banyak daripada golongan miskin, GST yang dikenakan lebih banyak ke atas golongan kaya daripada golongan miskin di mana majoriti barangan yang digunakan oleh golongan miskin dikecualikan, gaji minimum untuk meningkatkan pendapatan golongan miskin dan juga pemindahan wang langsung seperti BR1M telah membawa kepada penurunan mendadak dalam kadar kemiskinan ini – untuk Malaysia dan khususnya untuk Sabah.

Ini adalah satu lagi masalah legasi Mahathir yang mesti diselesaikan oleh kerajaan Najib dan hasil yang menakjubkan kini boleh dilihat.

#rinduzamanTun

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.