Papar Kekuatan: Pengebom AS Terbang Lintasi Semenanjung Korea

Tentera Amerika Syarikat menerbangkan dua pesawat pengebom strategik melintasi Semenanjung Korea bagi memaparkan kekuatannya lewat semalam, ketika Presiden Donald Trump bertemu dengan pegawai pertahanan untuk membincangkan cara menanggapi sebarang ancaman dari Korea Utara.

Ketegangan telah melonjak antara Amerika Syarikat dan Korea Utara berikutan rangkaian ujian senjata oleh Pyongyang dan perang mulut yang semakin meningkat antara Trump dan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Korea Utara telah melancarkan dua peluru berpandu melintasi Jepun dan menjalankan ujian keenam nuklearnya, dalam menuju matlamatnya untuk membangun senjata nuklear yang mampu mensasarkan tanah besar AS.

Dua pengebom Tentera Udara AS B-1B diiringi dua pejuang F-15K dari tentera Korea Selatan ketika berlepas dari pangkalan mereka di Guam, kata Ketua Bersama Staf Korea Selatan dalam satu kenyataan pagi ini

Selepas memasuki ruang udara Korea Selatan, kedua-dua pesawat pengebom itu melakukan latihan tembakan peluru berpandu udara ke daratan di perairan timur Korea Selatan, dan kemudian terbang ke selatan ke perairan antaranya dengan China dan mengulangi latihan berkenaan, kata kenyataan itu.

Tentera AS berkata dalam kenyataan berasingan bahawa pesawat pejuang Jepun juga menyertai latihan itu, menjadikannya latihan gabungan malam pertama untuk pengebom AS dengan pejuang dari Jepun dan Korea Selatan.

Pesawat pengebom AS telah berlepas dari Pangkalan Angkatan Udara Andersen di Guam. Pada bulan Ogos, Pyongyang mengancam akan menembak peluru berpandu ke arah Guam.Reuters

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.