Komponen BN Perlu Kembali Ke Prinsip Asas Penubuhan – Najib

KUALA LUMPUR – Komponen parti Barisan Nasional (BN) mesti kembali ke prinsip asas penubuhannya dan memperkukuhkan kerjasama antara kaum untuk masa depan negara yang lebih baik.

 

Perdana Menteri dan pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, formula BN yang berteraskan kepada kesederhanaan adalah yang terbaik untuk Malaysia yang mempunyai pelbagai kaum, agama dan budaya.

 

“Pada akhirnya, kumpulan etnik utama di negara ini perlu bekerjasama. Kita tidak boleh melakukannya secara bersendirian.

 

“Orang Melayu tidak boleh melakukannya bersendirian, orang Cina juga tidak boleh. Kita mesti melakukannya bersama dalam sebuah kesatuan politik yang dikenali sebagai Barisan Nasional,” katanya semasa berucap merasmikan perhimpunan agung tahunan MCA ke-62 di Wisma MCA, di sini, hari ini.

 

Beliau menekankan, BN mampu bangkit semula, malah menjadi lebih kuat jika semua komponen parti bersatu dan fokus untuk memenangi pilihan raya umum ke-14 yang akan datang.

 

Najib berkata, sebagai sebuah kerajaan dan parti politik, BN mesti sentiasa mendengar dan responsif terhadap rakyat.

 

“Sekarang, mari kita bangunkannya atas asas ini. Kita mesti bangkit. Jika kita boleh bersatu, kita boleh melakukannya. Kita menjadi lebih kuat,” katanya.

 

Perdana Menteri juga menggesa rakyat Malaysia untuk mempertahankan kontrak sosial dan Perlembagaan Persekutuan yang merupakan prinsip teras negara yang memastikan perpaduan dan keharmonian dalam kalangan rakyat.

 

Tambahnya, walaupun terdapat perbezaan dalam kalangan rakyat, mereka mesti diuruskan dan diharmonikan selaras dengan Perlembagaan Persekutuan dan dalam semangat BN yang dibina atas semangat kepercayaan dan konsensus.

 

“Kita mesti tetap berpegang teguh kepada kepercayaan kita dalam kontrak sosial dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.