Penduduk Rohingya Ditetak Ketika Berlindung Di Masjid

RAKHINE, Myanmar – Tentera Myanmar mengepung pintu masuk ke sebuah masjid, sekumpulan lelaki tiba dengan membawa parang dan tong petrol dan selepas itu, pembunuhan pun bermula, demikian menurut beberapa saksi etnik Rohingya yang beragama Islam, lapor AFP.

“Mereka yang lari ditetak sampai mati. Mereka berjaya melarikan diri pula ditembak oleh askar Myanmar,” kata guru berumur 53 tahun, Master Kamal, petik Kosmo.

Dia merupakan antara penduduk yang terselamat dalam insiden pembunuhan beramai-ramai di Kampung Aung Sit Pyin dalam negeri Rakhine.

Advertisement

“Mereka membakar rumah-rumah. Kami lari untuk menyelamatkan nyawa,” katanya.

Kamal berkata, dia melihat tiga orang jiran termasuk seorang bapa dan anak lelakinya ditetak ketika dia melarikan diri dan berjalan 10 hari merentasi bukit, sungai dan padang menuju ke Bangladesh.

Wawancara bersama kira-kira 10 orang dari kampung tersebut yang berlindung di Kem Balukhali, Bangladesh membongkar kisah ngeri yang berlaku di Aung Sit Pyin pada 25 Ogos lalu.

Pada hari tersebut, pemberontak Rohingya menyerang pos-pos polis di Rakhine sehingga mencetuskan operasi pembersihan yang sehingga kini memaksa hampir 300,000 daripada 1.1 juta penduduk Islam Rohingya di Rakhine melarikan diri ke Bangladesh.

Etnik minoriti Islam itu menuduh tentera Myanmar dan penduduk beragama Buddha bertanggungjawab ke atas pembunuhan berleluasa di Rakhine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.