OIC tuntut Myanmar izin PBB siasat isu Rohingya

Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengutuk kerajaan Myanmar atas tindakan ganas secara sistematik terhadap kaum minoriti Islam Rohingya dan meminta Myanmar membenarkan misi pencarian fakta oleh Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

OIC mahu PBB menyiasat semua pelanggaran undang-undang hak asasi manusia antarabangsa dan membawa pelaku kekejaman terhadap masyarakat Rohingya itu ke muka pengadilan.

Keputusan itu dibuat oleh anggota OIC pada mesyuarat ketua-ketua negara dan anggota badan itu di luar Sidang Kemuncak Sains dan Teknologi OIC di Astanam, Kazakhstan, Ahad.

Mesyuarat itu juga menyatakan kebimbingan serius terhadap kekejaman sistematik tentera Myanmar terhadap masyarakat Rohingya di negara itu yang menyebabkan lebih 270,000 penduduk Islam itu melarikan diri ke Bangladesh.

Mesyuarat itu menggesa Myanmar mengatasi punca sebenar kepada masalah itu termasuk penafian hak kewarganegaraan yang telah menyebabkan golongan itu tiadanegara dan hak-hak mereka dinafikan.

Menurut laporan ringas Pengerusi OIC pada mesyuarat itu, badan Islam terbabit turut menggesa kerajaan Myanmar mengambil langkah segera bagi membolehkan pelarian Rohingya kembali semula ke wilayah mereka di Rakhine.

Mesyuarat itu juga mengalu-alukan syor Suruhanjaya Penasihat Mengenai Rakhine yang diketuai bekas setiausaha agung PBB, Kofi Annan.

Antaranya, suruhanjaya itu mencadangkan agar kerajaan Myanmar mengambil langkah kukuh menamatkan pemisahan yang dipaksa antara penduduk Buddha Rakhine dan Rohingya Islam, memastikan akses kemanusiaan tidak terbatas di seluruh wilayah itu, menangani masalah tiada negara, menyemak Akta Kewarganegaraan 1982, menghapus sekatan kebebasan bergerak dan membawa pelaku jenayah hak asasi manusia ke muka pengadilan.
OIC turut meminta semua negara anggota supaya menyertai usaha komuniti antarabangsa ke arah menghapuskan sekatan kebebasan bergerak di wilayah Rakhine dan memastikan proses saringan pemberian kewarganegaraan secara telus serta akses kepada perkhidmatan sosial, pendidikan dan penjagaan kesihatan.

Mesyuarat itu juga bersetuju meneruskan usaha menyelaras penghantaran bantuan khususnya makanan dan ubat-ubatan kepada kawasan-kawasan yang terjejas di Myanmar.- Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.