Harga Minyak dan Inflasi – Lim Sian See

Setakat yang dapat saya kumpulkan, harga petrol pada tahun 1980-an adalah sekitar RM1.06 seliter untuk RON92.

Ramai orang juga mendakwa bahawa Indeks Harga Pengguna (CPI) rasmi yang diterbitkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia adalah lebih rendah dan bahawa inflasi sebenar adalah lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, walaupun jika anda menggunakan kalkulator inflasi yang “mengelirukan” ini, RM1.06 pada 1 Januari 1981 adalah bersamaan dengan RM2.87 pada 8 September 2017.

Tetapi walaupun dengan kenaikan harga baru-baru ini, RON95 (bukan pun RON92) adalah RM2.20 seliter.

Ini bermakna bahawa dalam terma sebenar, petrol adalah 25% lebih murah daripada pada tahun 1980-an.

Dan apabila harga mencecah RM1.60 seperti yang berlaku beberapa kali dalam tempoh dua tahun yang lalu, ia akan menjadi 40% lebih murah dalam harga yang diselaraskan dengan inflasi berbanding masa lalu.

Ini sebelum mengambil kira bahawa pendapatan purata kita pada hari ini telah meningkat lebih tinggi daripada pada tahun 1980-an – menjadikan kenaikan berganda petrol lebih berpatutan sekarang berbanding dahulu.

Ini kerana Kerajaan Mahathir telah mengenakan cukai petrol pada 58 sen seliter ketika itu selama beberapa dekad sehinggalah cukai ini dimansuhkan pada tahun 2004.

Ramai yang tidak tahu tetapi petrol kita sebenarnya lebih mahal daripada Thailand dan Indonesia pada tahun 1980-an tetapi hari ini mereka lebih mahal daripada Malaysia.

Tidak seperti 90% dari negara-negara lain, Malaysia tidak mengenakan cukai petrol atau malah mengenakan GST ke atas RON95 – itulah sebabnya Malaysia adalah antara 10 hingga 15 negara di dunia dengan harga minyak yang paling murah sekarang.

Malah, dalam tempoh 3 bulan dari 29 Mei 2017 hingga 4 September 2017, purata harga petrol Malaysia ialah RM2.04 – kurang daripada separuh harga petrol purata dunia pada RM5.40 seliter.

Namun begitu, Pakatan mendakwa bahawa Malaysia zalim apabila berkaitan dengan petrol dan mahu membuat demonstrasi.

—-
Kalkulator inflasi: http://bit.ly/2vXXfYN

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 11 September 2017

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.