Ibu Dan Anak Bertemu Selepas 71 Tahun Berpisah

Rome – Seorang warga Itali berusia 92 tahun telah bersatu semula dengan anak perempuannya selepas dia diambil daripada beliau ketika lahir 71 tahun yang lalu, lapor media Itali.

 

Perempuan tua, yang berasal dari Novellara, sebuah perkampungan kecil di utara Itali, bekerja di Jerman semasa Perang Dunia II apabila dia hamil.

 

Selepas dia bersalin, keluarga bapa mengambil bayi itu yang dinamakan sebagai Margot Bachmann dan dibesarkan di Jerman.

 

Anak perempuannya telah memberitahu bahawa ibu kandungnya adalah seorang warga Itali, namun telah meninggal dunia semasa perang.

 

Tetapi apabila bapanya meninggal dunia pada tahun lepas, Cik Bachmann, kini 71 tahun, mengambil keputusan untuk mencari ibunya melalui Perkhidmatan Pengesanan Antarabangsa (ITS), pusat Jerman untuk dokumentasi Perang Dunia II.

 

Dengan bantuan Palang Merah Itali, ITS mendapati bahawa ibu Cik Bachmann masih hidup, dan kedua-dua telah bersatu semula pada hujung minggu.

 

“Apabila saya mula mencari di mana ibu saya, saya tidak pernah membayangkan bahawa saya akan dapat memeluknya satu hari,” Cik Bachmann dipetik sebagai memberitahu akhbar Il Quotidiano.

 

“Bapa saya telah melarang saya daripada mencari dia, tetapi selepas kematiannya dan terima kasih kepada bantuan anak perempuan saya sendiri yang membolehkan saya telah menemuinya.”

 

Jurucakap Palang Merah Itali, Laura Bastianetto, yang hadir perjumpaan itu, menyifatkan ia sebagai “satu keajaiban kecil”.

 

“Ia adalah jarang untuk ibu dan anak perempuan untuk mencari satu sama lain selepas 71 tahun, ia adalah jauh lebih biasa bagi saudara-saudara yang akan bersatu semula kerana terdapat begitu sedikit yang terselamat dalam Perang Dunia II,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.