Gelaran Kehormatan Dan Pingat Boleh Ditarik Balik – Lim Sian See

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 10 Julai 2017

Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya Chin Peng diisytiharkan sebagai wira negara dan dianugerahkan Order of the British Empire (OBE) dan dianugerahkan dua pingat untuk khidmatnya kepada Kerajaan Malaya dan kepada rakyat kerana peranannya dalam tentangan terhadap penjajah Jepun.

Selepas itu, Chin Peng berpaling dari Kerajaan Malaya dan rakyatnya dan berjuang menentang kerajaan, mensabotaj negara dan menjadikan kehidupan sukar untuk negara dan rakyat yang sebelum ini memuji beliau sebagai wira negara.

Gelaran wira negara Chin Peng telah dibatalkan. Gelaran kehormatan dan pingatnya juga ditarik balik.

Begitu juga, seorang negarawan yang berkhidmat selama 22 tahun yang pernah dianggap sebagai wira negara oleh kerajaan dan rakyat. Beliau juga diberi gelaran kehormatan Tun.

Kemudian, beliau berpaling menentang kerajaan dan bertanding menentang kerajaan, berterusan bekerjasama dengan kuasa asing untuk mensabotaj negara, menyeru campur tangan asing terhadap negara dan melalui sabotaj berterusan olehnya, beliau berterusan menyebabkan kehidupan sukar bagi negara dan rakyat yang sebelum ini telah memuji beliau sebagai wira negara.

Hasil “kewiraan” beliau adalah bahawa kita mendapati beliau menghilangkan RM100 bilion hanya dalam satu skandal sahaja manakala beliau dan seluruh keluarganya terlibat dalam 488 syarikat manakala salah seorang daripada anaknya menjadi orang Melayu kedua terkaya.

Sebelum anda marah kerana membaca ini, sila lihat siapa “pengkhianat” itu: https://youtu.be/jQPG6jBQRGA

Jika anda pernah menjadi “wira”, itu tidak bermakna anda akan terus menjadi wira buat selama-lamanya.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.