Bas Rempuh 10 Kereta: Pemandu Ada 9 Saman, Bas Pula 63 Saman

IPOH — Bas persiaran yang merempuh 10 kenderaan lain di Kilometer 265.8, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah selatan selepas Terowong Menora di sini semalam mempunyai 63 saman tertunggak atas pelbagai kesalahan.

 

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Perak Supt Wan Jamil Wan Chik berkata pemandu bas berkenaan, yang berumur 51 tahun, pula memiliki sembilan saman tertunggak atas pelbagai kesalahan termasuk memandu laju sejak 2011 hingga 2015.

 

“Hasil ujian air kencing mendapati pemandu terbabit yang merupakan pembantu pemandu negatif dadah.

 

“Polis telah mengambil keterangannya,” katanya kepada pemberita di perkarangan Mahkamah Ipoh hari ini di mana pemandu itu dibawa ke mahkamah untuk direman.

 

Penolong pendaftar Mahkamah Majistret Ipoh Ng Geok Nee membenarkan permohonan pihak polis agar pemandu terbabit yang berasal dari Johor Baru direman selama empat hari mulai hari ini bagi membantu siasatan kes berkenaan mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

 

Dalam pada itu, pemandu pertama bas berkenaan Zakaria Ahmad, 50, ketika ditemui di perkarangan mahkamah itu berkata sebelum memulakan perjalanan beliau dan rakannya telah memastikan bas terbabit berada dalam keadaan baik.

 

“Rakan saya (suspek) yang merupakan pemandu kedua cukup tidur sebelum memulakan perjalanan pada pukul 12 tengah hari.

 

“Ketika kejadian saya yang sedang tidur terkejut apabila mendengar jeritan penumpang dan pemandu cuba memperlahankan kenderaan serta merendahkan gear tetapi tidak boleh,” katanya ketika di temui di perkarangan mahkamah.

 

Ketua polis daerah Ipoh ACP Sum Chang Keong menerusi satu kenyataan berkata dalam kejadian kira-kira pukul 2.45 petang itu, bas tersebut yang dalam perjalanan dari Pulau Pinang menuju Kuala Lumpur dipercayai mengalami masalah brek.

 

“Bas itu bergerak laju ketika menuruni bukit menyebabkan pelanggaran berlaku membabitkan 10 kenderaan lain.

 

“Semua 28 penumpang bas selamat, pemandu dan penumpang kenderaan lain juga selamat kecuali hanya seorang wanita berumur 21 tahun yang mengalami kesakitan di bahagian perut,” katanya. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.