Kisah-Kisah Menyeramkan Tentang Ketindihan Di Seluruh Dunia

 
 
 
 
 
Fenomena lumpuh tidur atau yang disebut dengan ketindihan menjadi keadaan yang menakutkan bagi kebanyakan orang selama berabad-abad.

Satu kajian yang diketuai oleh Jose FR de Sa dari Institut Jungian Bahia, Brazil, mendedahkan cerita-cerita yang menakutkan mengenai kebergantungan budaya yang berbeza di dunia.

Pengumpulan kisah ini bertujuan untuk memperkaya pengetahuan pengalaman psikologi dan kebudayaan yang berlebihan.

“Cerita-cerita ini menunjukkan bagaimana fenomena biologi boleh ditafsirkan secara berbeza oleh masyarakat,” tulis de Sa dalam kajiannya seperti yang dipetik oleh Livescience.

Menurut satu kajian yang diterbitkan di Frontiers of Psychology, terdapat sekurang-kurangnya tiga macam cerita menakutkan dari berbagai budaya di seluruh dunia yang menggambarkan pengalaman melampaui batas.

Makhluk-makhluk misteri menindih dada

Kisah Brazil menjelaskan, kejadian itu berlaku kerana terdapat makhluk makhluk lama dan menyelinap di siling rumah.

Makhluk itu didakwa berleher panjang bernama Pisadeira. Penolakan berlaku kerana makhluk masuk ke dalam rumah dan menindih pada dada orang yang tidur.

Sementara orang-orang di Catalonia di Sepanyol menjelaskan, ketindihan itu terjadi kerana seekor binatang hitam bernama Pesanta memasuki rumah dan duduk di dada seorang yang sedang tidur.

Di Newfoundland, Kanada, pula mempercayai hasil dari seorang wanita tua bernama Old Hag yang datang dan terletak pada orang yang sedang tidur.

Kisah serupa juga diberitahu oleh beberapa kumpulan etnik di Vietnam dan Laos yang menjelaskannya ketindihan itu adalah dari akibat semangat atau roh yang duduk di dada orang yang sedang tidur.

Kisah tentang makhluk yang mengimbangi dada juga digunakan bagi orang-orang Mexico.

Maksud istilah slang di Mexico sendiri adalah mayat yang merangkak ke atas tubuh.

Mantra dukun dan hantu yang bertindih

Bagi kepercayaan dalam budaya Inuit, dipercayai ia sebagai hasil dari mantera yang tunduk.

Mantra dukun itu menyebabkan seseorang mengalami uqumangirnig atau dilawati oleh kehadiran amorf.

Bagi orang Jepun, kepercayaan itu berlaku kerana kanashibari atau dukun memanggil semangat untuk mengikat musuh telah menyebabkan dia terikat dan dirantai.

Dalam pada itu, sebuah kajian mengenai pelarian Kemboja pada tahun 1970, penyelidikan mendedahkan kehadiran khmaoch sangkat atau hantu pada orang yang sedang tidur. Kisah yang sama wujud dalam budaya Cina tradisional.

Di Thailand, kepercayaan itu dipercayai berlaku kerana phi hantu yang datang kepada orang yang tidur setengahnya membuatkan orang yang ditindih tidak dapat bergerak.

Walaupun kisah-kisah itu mungkin terdengar menyeramkan, kelumpuhan tidur sebenarnya mungkin boleh dijelaskan secara biologi.

Menurut Brian Sharpless, profesor psikologi klinikal di Argosy University di Washington DC, "ketegangan" disebabkan oleh gangguan kitaran REM atau pergerakan mata ketika orang tidur.

Dalam kedudukan REM, orang biasanya bermimpi. Apabila itu berlaku, otak akan melumpuhkan badan dengan menghalang prestasi neuron motor. Apabila orang mengalami kegembiraan, mimpi dan kelumpuhan berlaku serentak apabila mereka tidak sedar.

"Ini bermakna impian secara teknikalnya halusinasi. Ia kelihatan jelas apabila anda bangun. Malah, ia juga boleh bermakna multisensori apabila ia terlalu kuat, anda tidak hanya melihat, tetapi juga dapat mendengar, dan dalam beberapa kes, anda juga merasa, "kata Sharpless.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.