Legasi Mahathir – Bahagian 1

Oxford dan Cambridge menjalankan kursus ringkas tiga bulan mengenai pelbagai perkara. Antara kursus-kursus ini adalah mengenai personaliti seperti Henry VIII, Elizabeth I, Winston Churchill, Presiden Kennedy, dll. Malangnya, mereka tidak menjalankan apa-apa kursus berkenaan Tun Dr Mahathir Mohamad atau Mahathirisme. Jadi mungkin Universiti Malaya boleh berbuat demikian nanti.

 

Untuk memahami seorang paradoks bernama Mahathir anda tidak perlu memberi tumpuan kepada apa yang dia bercakap tetapi pada apa yang dikatakan. Ada perbezaan diantara seseorang yang boleh bercakap banyak tetapi sebenarnya tidak berkata apa-apa. Anwar Ibrahim amat pakar dalam perkara ini.

 

Dalam isu Mahathir, apa yang dia tidak mengatakan kadang-kadang lebih penting daripada apa yang dia kata kerana terdapat maklumat yang lebih banyak dalam apa yang dia tidak katakan. Saya tahu ini kedengaran mengelirukan tetapi ianya tidak dapat dielakkan kerana Mahathir sendiri adalah orang yang mengelirukan – atau mungkin sengaja menjadikan ia mengelirukan supaya kita tidak mengikuti plot sebenar beliau.

 

Sebagai contoh, Mahathir mungkin berkata bahawa untuk menyelamatkan negara ini kita perlu menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Itulah apa yang Mahathir berkata. Namun apa yang dia tidak katakan adalah: apabila Najib digulingkan, siapa yang akan menggantikan beliau? Malahan, apabila kita terus menimbulkan persoalan itu kepadanya Mahathir tidak akan menyebut apa-apa nama. Dia hanya akan menyatakan bahawa tumpuan utama adalah menyingkirkan Najib dan tidak mengenai apa yang berlaku selepas itu.

 

Pada masa itu (pra-Julai 2015) Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri tetapi sekarang Ahmad Zahid Hamidi. Jadi mengapa tidak menyebut nama salah satu daripada dua nama tersebut? Atau menyebut salah satu daripada dua Naib Presiden Umno seperti Hishammuddin Tun Hussein atau Shafie Apdal?

 

Nama tersebut tiada di atas. Dalam fikiran Mahathir adalah seseorang yang sama sekali berbeza daripada yang empat. Untuk memahami apa yang ada dalam fikiran beliau, kita perlu kembali ke Perhimpunan Agung Umno pada pertengahan 2002 apabila Mahathir, menangis, mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Presiden Umno dan sebagai Perdana Menteri Malaysia juga.

 

Menurut Mahathir, berdasarkan kata-katanya sendiri, selepas beliau meletak jawatan pada pertengahan 2002 beliau menghabiskan 15 bulan untuk bercakap dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum beliau menyerahkan kuasa kepada Abdullah pada 1 November 2003. Pada asasnya, menurut Mahathir, terdapat perkara-perkara tertentu yang Abdullah sepatutnya lakukan dan perkara-perkara tertentu beliau tidak sepatutnya lakukan apabila dia mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

 

Mahathir menyebut beberapa perkara seperti Jambatan Bengkok, landasan berkembar kereta api, dan sebagainya, yang Abdullah batalkan dan mengecewakan Mahathir. Tetapi bukan itu sahaja yang mengecewakan Mahathir – itu sahaja tidak cukup untuk membuatkan Mahathir lancarkan serangan tersebut.

 

Satu perkara yang benar-benar kecewakan Mahathir – yang Abdullah telah bersetuju untuk melakukannya tetapi tidak lakukan – adalah isu mengenai anaknya, Mukhriz. Mahathir telah meminta Abdullah memastikan bahawa Mukhriz dapat naik tangga Umno dan dalam masa kurang daripada sepuluh tahun beliau akan bersedia untuk mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia selepas Abdullah.

 

Dengan itu, ia adalah tanggungjawab Abdullah untuk memastikan Mukhriz naik. Pada 1 November 2003 Mahathir menyerahkan negara kepada Abdullah. Namun begitu, Abdullah mempunyai menantu bernama Khairy Jamaluddin Abu Bakar (yang telah berkahwin dengan anak perempuan beliau Nori pada tahun 2001). Beliau menjadi batu penghalang kepada ‘projek Mukhriz’ yang telah dipersetujui oleh Abdullah dan Mahathir.

 

Abdullah sayang Nori dengan cara yang salah dan menyebabkan beliau berjalan di atas bara api hanya untuk dia. Nori pula sayangkan Khairy (cawan kopi beliau pun ada gambar Khairy). Dan Khairy sukakan kuasa (dan sayangkan dirinya). Jadi, atas arahan Nori, Abdullah melantik Khairy sebagai Setiausaha Sulit beliau. Kedudukan tersebut boleh dikatakan membuatkan Khairy sebagai de facto Perdana Menteri Malaysia.

 

Malahan Cawangan Khas juga kecewa dengan Khairy. Biasanya, Cawangan Khas mempunyai ‘morning prayer’ pertemuan empat mata dengan Perdana Menteri. Tetapi sekarang ia menjadi pertemuan enam mata dan mesyuarat itu tidak akan bermula sehingga Khairy sampai. (Oleh itu, jika Khairy lewat, maka Pengarah Cawangan Khas perlu menunggu).

 

Pengarah Cawangan Khas begitu tidak berpuas hati mengenai perkara ini dan dia membuat keputusan untuk bersara dan tidak mendapatkan lanjutan perkhidmatan apabila kontraknya tamat. Beliau memberitahu rakan-rakannya bahawa dia tidak mahu berkhidmat untuk Khairy, de facto Perdana Menteri lagi. “The straw that broke the camel’s back” pula apabila Pengarah membangkitkan perkara Khairy dan Abdullah tetapi reaksi Abdullah pula meminta beliau tidak ‘fitnah’ menantunya.

 

Salah seorang kawan sekolah lama Abdullah, seorang penulis, membangkitkan perkara ini dengan Perdana Menteri dan menyebut bahawa Khairy adalah liabiliti dan akhirnya akan menyebabkan beliau jatuh. Beliau juga memberitahu Abdullah bahawa Mahathir sangat marah dengan Khairy dan merancang untuk memulakan langkah beliau untuk menggulingkan Perdana Menteri supaya Khairy boleh diturunkan.

 

Menurut Abdullah, Khairy sangat bijak dan mempunyai ramai kawan pandai di seluruh dunia. Jadi orang dengki kepada Khairy, kata Abdullah. Oleh itu, Khairy adalah satu aset. Menurut Abdullah, “Khairy membantu saya mentadbir negara dan tanpa dia dan kawan-kawannya di ‘Fourth Floor’ Saya akan menghadapi banyak kesukaran.”

 

Ibrahim Ali (kini dengan Perkasa) berada dalam mesyuarat itu dan dia membawa cerita ini kepada perhatian Mahathir. Bermula dari detik tersebut, nasib Abdullah telah ditentukan. kini dia adalah seorang lelaki yang “menunggu ajal”. Abdullah nampaknya telah lupa bahawa orang yang dia sepatutnya ‘bawa’ adalah Mukhriz dan bukannya Khairy, berdasarkan apa yang telah dipersetujui sebelum Mahathir menyerahkan kuasa pada 1 November 2003.

 

Ramai orang memberi amaran kepada Abdullah bahawa Khairy akan menjadi punca kejatuhannya. Mereka memberi amaran kepada Abdullah bahawa Mahathir telah merancang untuk menggulingkan beliau disebabkan Khairy. Ramai orang memberi amaran kepada Abdullah bahawa jika dia mahu kekal selamat maka dia perlu memberi tumpuan kepada Mukhriz dan tidak pada Khairy. Tetapi Abdullah tetap mengabaikan semua amaran-amaran ini dan mengakhiri kerjayanya sebagai Perdana Menteri Malaysia.

 

Tidak lama selepas Khairy mula bekerja sebagai Setiausaha Sulit Perdana Menteri, beliau memenangi jawatan Timbalan Ketua Pemuda Umno. Jawatan tersebut milik Mukhriz menurut apa yang Abdullah dan Mahathir telah bersetuju setahun sebelum itu. Jadi, paku kedua diletakkan atas keranda Abdullah. Apabila Khairy bukannya Mukhriz menjadi nombor dua dalam Pemuda, maka ianya bermakna akan menjadi lebih sukar untuk Mukhriz naik dalam Umno.

 

Kemudian, pada tahun 2008, Abdullah memberikan Khairy kerusi untuk bertanding pada pilihan raya umum, dan beliau memenanginya. Jadi, paku ketiga pula atas keranda Abdullah. Sekarang tidak ada cara mengatasinya. Abdullah perlu pergi dan Najib perlu mengambil alih. Nasib dan masa depan Mukhriz bergantung padanya.

 

Mahathir menjangkakan apabila Najib mengambil alih beliau akan membantu meneutralkan Khairy dan akan memastikan Mukhriz naik. Tetapi, tidak lama selepas Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada tahun 2009, Khairy memenangi kepimpinan Pemuda Umno, mengalahkan Mukhriz dan Khir Toyo.

 

Mahathir menyalahkan Najib untuk ini dan beliau berkata, sekiranya Perdana Menteri campur tangan, Khairy akan kalah dan Mukhriz akan menang. ‘Niat jahat’ Najib itu lebih terbukti pada tahun 2013 apabila Khairy dibenarkan bertanding pilihan raya umum sekali lagi, dan kemudian dilantik sebagai Menteri Kabinet.

 

Yang terakhir adalah apabila pada tahun yang sama Khairy sekali lagi, memenangi jawatan presiden Pemuda Umno dan Najib tidak melakukan apa-apa untuk memastikan beliau kalah. Peluang Mukhriz untuk naik semakin pudar dan beliau tidak akan dapat menjadi Perdana Menteri.

 

Legasi Mahathir adalah mudah. Dia akan menyerahkan kuasa kepada Abdullah pada November 2003. Mukhriz akan menjadi Timbalan Pemuda Umno pada tahun berikutnya. Pada tahun 2009 Mukhriz akan menjadi Ketua Pemuda Umno. Pada tahun 2013 Mukhriz akan menjadi salah seorang Naib Presiden Umno. Pada 2016 (kini ditangguhkan ke 2018) Mukhriz akan menjadi Timbalan Presiden Umno. Dan pada tahun 2020 Mukhriz akan menjadi Presiden Umno dan dalam langkah yang sama akan menjadi Perdana Menteri Malaysia yang baru.

 

Itulah legasi sebenar Mahathir, dan semua berkenaan Wawasan 2020. Dan sebab itulah juga mengapa Tun Musa Hitam berkata Wawasan 2020 Mahathir akan gagal. Apa yang dimaksudkan Musa adalah Mukhriz tidak akan menjadi Perdana Menteri pada atau sebelum 2020 seperti yang telah dirancang Mahathir.

 

Apabila Khairy diberi kerusi untuk bertanding pada pilihan raya umum dan kemudian menjadi Menteri Kabinet pada tahun 2013 – manakala Mukhriz telah diberikan hanya jawatan Menteri Besar sebagai hadiah saguhati – itu adalah apabila Mahathir membuat langkah beliau untuk menjatuhkan Najib. Dan tidak lama selepas itu isu 1MDB telah dimainkan sebagai pemangkin untuk menjatuhkan Najib.

 

Rancangan Mahathir untuk menjadikan Mukhriz Perdana Menteri pada atau sebelum 2020 kini telah diganggu. Untuk itu berlaku, pertama Mukhriz perlu menjadi Timbalan Ketua Pemuda Umno pada tahun 2004, kemudian Ketua Pemuda pada tahun 2009, dan kemudian salah seorang Naib Presiden Umno pada tahun 2013, dan akhirnya Timbalan Presiden Umno pada 2016 (kini sudah tentu beralih kepada 2018) .

 

Abdullah dan Najib, bagaimanapun, tidak membantu untuk membuat perkara ini berlaku. Jadi, pertama Abdullah terpaksa pergi dan kini Najib juga perlu pergi. Jika Najib telah digulingkan tahun lepas seperti yang dirancang, maka ‘proksi’ Perdana Menteri baru Mahathir masih boleh memastikan bahawa ‘Projek Mukhriz’ akan berlaku.

 

Tetapi itu tidak lagi mungkin berlaku dan Najib kelihatan sangat selamat. Sebaliknya, mereka yang menentang Perdana Menteri semakin digulingkan, termasuk Mukhriz. Jadi Mahathir tidak mempunyai pilihan tetapi meletakkan jawatan daripada Umno, memandangkan beliau gagal mencapai apa yang diinginkan dalam Umno, dan kini menggunakan pembangkang untuk memberi tekanan kepada Najib.

 

Jika Najib merasa terancam dengan Mahathir bekerja dengan pembangkang untuk cuba menggulingkan beliau, dengan mudah beliau boleh menyelesaikan masalah ini. Dan penyelesaian itu akan memastikan bahawa Mukhriz menjadi orang nombor dua dalam parti dan juga sebagai orang nombor dua dalam kerajaan. Itu, bagaimanapun, mungkin tidak lagi berlaku, jadi Najib hanya perlu mengambil kesempatan dengan Mahathir sebagai pemimpin pembangkang yang baru.

 

Seperti yang disedari Mahathir, legasi beliau sebenarnya telah hancur. Terdapat sedikit kemungkinan untuk beliau melihat anaknya menjadi Perdana Menteri, atau sekurang-kurangnya nombor dua – sekurang-kurangnya bukan semasa Najib masih memegang jawatan. Jadi, beliau membuat cubaan terakhir, untuk menjadikannya satu kenyataan sebelum beliau mati. Dan beliau cuba untuk menjadikannya satu kenyataan dengan mengetuai pembangkang dalam usaha untuk menggulingkan Najib dan menggantikannya dengan proksi Perdana Menteri beliau.

 

Adakah itu akan berlaku? Anda perlu tunggu bahagian dua cerita ini.  – MalaysiaToday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.