Polis Siasat Hanya Jika Audit 1MDB Kesan Percanggahan – KPN

KUALA LUMPUR – Polis hanya akan menjalankan siasatan jika audit terhadap 1Malaysia Development Bhd (1MDB) oleh Jabatan Audit Negara mengesan sebarang percanggahan, kata Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar.

 

Beliau berkata, polis akan menunggu laporan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mengenai perkara ini.

 

“Sekiranya siasatan mengesan sebarang percanggahan, polis seterusnya akan memulakan siasatan,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

 

Bercakap di Putrajaya pada Selasa, Ambrin mengumumkan bahawa jabatannya telah mula menjalankan audit terhadap 1MDB sebaik sahaja diarahkan berbuat demikian oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak minggu lepas.

 

Khalid turut memperjelaskan laporan media yang memetik beliau sebagai mencadangkan supaya Najib disoal berhubung isu itu.

 

“Apa yang saya sebenarnya maksudkan ialah polis akan menyoal semua pihak yang kami percaya boleh membantu memberi maklumat tentang kes. Begitupun, fokus ialah kepada pihak-pihak yang membuat keputusan dalam syarikat,” kata beliau.

 

Khalid mengulangi bahawa tindakan ini hanya akan dimulakan jika laporan Ketua Audit Negara mendedahkan percanggahan dan petunjuk bahawa terdapat salah laku dalam syarikat pembangunan strategik milik kerajaan itu.

 

“Jika tidak, siasatan tidak akan dijalankan,” katanya.

 

Khalid mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat laporan berhubung 1MDB tanpa asas.

 

“Polis akan mengambil tindakan terhadap mereka yang sengaja menggunakan masa dan sumber kami, dengan tidak perlu. Biarkan proses biasa berjalan,” katanya.

 

Menurut laporan, Peguam Negara telah menubuhkan pasukan petugas khas untuk menyiasat laporan polis berhubung 1MDB berkaitan dakwaan salah urus dana.

 

Khalid berkata, pasukan khas itu akan diketuai oleh Jabatan Peguam Negara untuk membolehkan penggemblengan sumber untuk memudahkan siasatan.

 

Beliau berkata, ini lebih berkesan daripada menjalankan siasatan secara berasingan.

 

Selain Bahagian Jenayah Komersil Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Peguam Negara, Khalid berkata pasukan khas itu juga disertai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). – MStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.