LTDL2015: Caleb Ewan Juarai Peringkat Ketiga Penuh Bergaya

Tanah Merah – Pelumba Australia, Caleb Ewan daripada pasukan Orica GreenEdge menampilkan kayuhan bertenaga apabila memenangi peringkat ketiga Le Tour de Langkawi (LTdL) 2015 melibatkan jarak 170km dari Gerik ke Tanah Merah pada Selasa.

 

Pencapaian bergaya itu menyaksikan pelumba kelahiran New South Wales berusia 20 tahun itu merampas Jersi Kuning selaku pendahulu keseluruhan dan juga Jersi Biru sebagai Raja Pecut, daripada pelumba Itali Andrea Guardini yang mewakili Astana Pro Team dari Kazakhstan.

 

Pada perlumbaan semalam, Ewan melakukan tindakan berani menyertai kelompok pelumba di hadapan pada zon pendakian kedua di Titiwangsa yang berada pada ketinggian 1,006 meter dari paras laut, sebelum membuat pecutan ke garisan penamat dengan catatan 4 jam 13 minit 32 saat, bersama-sama kumpulan pelumba lain.

 

Mengenai kejayaan tersebut, pelumba agresif Australia yang pakar dalam pecutan itu, menyifatkan perlumbaan hari ini adalah paling sukar setakat ini dalam LTdL 2015 kerana terpaksa menempuh beberapa selekoh tajam dan juga laluan berbukit di kawasan Titiwangsa.

 

“Pelumba lain memberi saingan sengit kepada saya sehingga ke garisan penamat. Kelompok pelumba cuba membuat gerakan serangan ke atas kami (pelumba Orica GreenEdge) namun kami semua tetap kukuh dan akhirnya kami berjaya meraih kemenangan,” kata Ewan kepada pemberita selepas perlumbaan.

 

“Ia cukup hebat untuk memenangi perlumbaan ini. Kesemua rakan sepasukan saya juga menampilkan prestasi yang luar biasa,” katanya.

 

Ewan juga melahirkan keyakinan mampu mengekalkan kedua-dua jersi berkenaan pada perlumbaan peringkat keempat esok, melibatkan jarak 165.4km dari Kota Baharu ke Kuala Berang kerana kesemua pelumba terpaksa berdepan cuaca panas terik seperti mana ketika saingan pembuka tirai di Langkawi Ahad lepas.

 

Sementara itu, pelumba China Zhang Wenlong daripada pasukan Giant-Champion System Pro, mencipta kejutan apabila merampas Jersi Putih milik Mohd Adiq Husainie Othman daripada Terengganu Cycling Team (TSG), selaku pelumba terbaik Asia pada perlumbaan semalam.

 

“Saya tidak mahu memikirkan sama ada saya mampu mengekalkan jersi ini atau sebaliknya pada perlumbaan seterusnya kerana tumpuan saya dari satu perlumbaan ke satu perlumbaan.

 

“Kebimbangan utama saya sudah tentu keadaan cuaca yang tidak menentu namun saya berharap dapat kekal fokus sehingga tamat perlumbaan ini,” kata Zhang.

 

Mohd Izzat Hilmi Abdul Halil pula muncul pelumba terbaik Malaysia pada perlumbaan hari ini selepas menamatkan saingan pada kedudukan ke-47 dari 128 pelumba.

 

Kesemua 131 pelumba akan mengharungi tiga zon pecutan di Pasir Puteh, Jertih dan Permaisuriserta zon pendakian di Sungai Tong pada perlumbaan peringkat keempat LTdL 2015, hari ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.