Kementerian Pendidikan, Jadikan Sarawak Tempat ‘Pembuangan’ Guru

Kuching – Kementerian Pendidikan dikecam dan digesa untuk segera menghentikan ‘pembuangan’ guru dari Semenanjung ke Sarawak.

 

Menurut Presiden Persatuan Guru-guru Sarawak (STU) Jisin Nyud,  beliau kesal dengan tindakan Kementerian Pelajaran yang kerap kali menghantar guru-guru yang ‘salah’ ke negeri itu sehingga menyebabkan proses pembelajaran tidak dapat dijalankan secara lancar.

 

Ini kerana STU menerima banyak laporan bahawa sekolah ‘dipaksa’ menerima guru-guru yang tidak sesuai dengan pilihan subjek sehingga mereka terpaksa menggunakan khidmat mereka dalam mata pelajaran minor atau elektif.

 

“Isu ini telah dibawa ke telinga Kementerian Pelajaran beberapa kali, tetapi masih tidak dapat diselesaikan. Lebih buruk apabila sekolah tiada pilihan selain menerima mereka,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

 

Disebabkan itu pihak pentadbir sekolah yang tidak mempunyai pilihan. terpaksa menambah ‘waktu pembelajaran’ guru sehingga memberi kesan kepada jadual waktu sekolah secara keseluruhan.

 

Beliau turut mempersoalkan tindakan Jabatan Pendidikan Negeri yang terus menghantar guru-guru yang ‘salah’ walaupun selepas banyak aduan dan laporan dibuat.

 

Sebaliknya, Jisin mendapati penduduk tempatan dengan ijazah dalam bidang pendidikan dari institusi swasta yang sesuai sama ada sebagai seorang guru atau pensyarah pula diabaikan dan tidak dipertimbang.

 

“Saya mencadangkan graduan ini diserap ke dalam tenaga pengajar kerana semasa menjalani latihan mengajar di sekolah-sekolah, sebahagian daripada mereka telah didapati sangat baik, komited dan bersungguh-sungguh mengajar.

 

“Oleh itu, jika kita tidak menggunakan graduan ini, ia adalah satu kerugian sumber manusia,” katanya.

 

“Sebagai rakyat Sarawak, saya benar-benar merasa sayang kepada mereka kerana kitab berharga mereka langsung tidak disedari oleh Kementerian Pendidikan Persekutuan. Jika saya ibu bapa mereka, saya juga amat kecewa,” tambahnya lagi.

 

Merujuk kepada prosedur permohonan dalam talian ke institusi pengajian dan universiti, beliau percaya ramai di antara anak-anak tempatan memenuhi kriteria percaya kerajaan benar-benar memerlukan lebih ramai rakyat tempatan untuk menjadi guru kerana mereka tahu budaya dan cara hidup tempatan dengan lebih baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.