Akihito Maharaja Pertama Jepun Yang Duduk Berlutut Menghadapi Mangsa Bencana Alam

TOKYO – Maharaja Jepun yang ke-125, Akihito merupakan maharaja pertama yang duduk berlutut di depan mangsa bencana alam di Jepun. Ini kerana dikatakan sejak tahun 660 SM hingga maharaja sebelumnya, belum ada yang melakukannya.

“Maharaja Akihito yang pertama kali, bersama maharani Michiko duduk berlutut di depan mangsa bencana alam. Sebelum ini tak pernah ada kerana berlutut itu hanya saat berdoa kepada Tuhan saja bagi Maharaja di masa lalu,” kata sumber Tribunnews.com.

Baginda dan maharani melakukannya ketika melawat kawasan bencana letusan Unzen Fugendake pada 1991.

Lawatan itu dengan jelas memberi kesan besar kepada rakyat Jepun, mengisytiharkan Maharaja bersedia untuk bergabung dengan rakyatnya dan sangat mudah, bersahaja dan sangat memperhatikan rakyatnya.

Ia menyebabkan Akihito semakin disayangi rakyatnya.

“Dari segi praktikal menurut maharaja yang saya dengar hanya untuk lebih mudah berkomunikasi, lebih jelas tidak mempunyai sebarang salah faham dan serentak untuk memberi motivasi yang lebih besar kepada kehidupan mangsa yang sudah tentu banyak yang terdesak atau sangat prihatin terhadap keadaan dan keadaan,” kata sumber itu.

Maharaja Jepun mempunyai jadual yang sangat padat setiap tahun.

Contohnya, Maharaja Akihito pada tahun 2017 melakukan pelbagai perayaan di istananya sebanyak 200 kali termasuk mengalu-alukan kehadirian tetamu asing termasuk kunjungan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump.

Baginda juga mengesahkan undang-undang yang diluluskan oleh parlimen kira-kira 1,000 kali setahun.

Kemudian menerima tetamu asing seperti menerima kunjungan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump pada tahun lepas.

Belum lagi kegiatan harian seperti kunjungan ke mangsa bencana alam dan lain-lain, mencapai sekitar 8,000 kali setiap tahun.

Pada usia 84 tahun dan dengan aktiviti padat itu, maka tidak hairanlah baginda menjadi letih dan tidak dapat lagi berkhidmat.

Jadi untuk kali pertama dalam 200 tahun yang lalu, Maharaja akan turun tahta pada 30 April 2019 dan mulai 1 Mei 2019, baginda akan digantikan dengan putera mahkota, Naruhito.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.