Saya Di Yang Pihak Benar – Najib

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menjelaskan bahawa kontroversi dana politik berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akuan peribadinya bukan diperoleh daripada wang 1Malaysia Develpment Berhad (1MDB).

 

Tegas Najib, dana berkenaan adalah sumbangan daripada pihak dari luar negara yang telahpun dijelaskan kepada perwakilan Perhimpunan Agung Umno 2015.

 

“Saya juga telah menjelaskan dengan terperinci kepada perwakilan semasa Taklimat Presiden.

 

“Yang mustahak, saya yakin saya berada di pihak yang benar dan kebenaran akan terbukti juga,” katanya.

 

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Ucapan Dasar Presiden pada majlis perasmian Perhimpunan Agung Umno 2015 di sini.

 

Selain itu, menyentuh mengenai dakwaan penyelewengan dalam 1MDB iaitu sebuah syarikat pelaburan strategik kerajaan, Najib berkata, isu tersebut sedang ditangani dan kini berada dalam proses penyelesaian.

 

“Misalannya dengan penjualan syarikat Edra, hutang 1MDB kini  susut  RM17 bilion. Ini membuktikan pelan rasionalisasi 1MDB sedang berjalan dengan baik.

 

“InsyaAllah ini akan disusuli dengan beberapa pengumuman yang lain, yang akan meyakinkan rakyat untuk akhirnya nanti mendapat penyelesaian yang tuntas,” katanya.

 

Sebelum ini 1MDB, menerusi anak syarikatnya Edra Global Energy Bhd, memeterai perjanjian jual beli saham dengan CGN Group, melibatkan penjualan 100 peratus kepentingannya dalam semua aset tenaganya yang bernilai RM9.83 bilion.

 

Jualan itu adalah untuk pemilikan 1MDB dalam semua aset tenaga Edra Solar Sdn Bhd, Edra Energy Sdn Bhd, Powertek Energy Sdn Bhd, Jimah Teknik Sdn Bhd, Jimah O&M Sdn Bhd, Mastika Lagenda Sdn Bhd dan Tiara Tanah Sdn Bhd.

 

Syarikat China itu akan membayar wang tunai, nilai ekuiti sebanyak RM9.83 bilion dan menanggung semua hutang dan wang tunai aset-aset kuasa, berdasarkan tarikh penilaian pada 31 Mac.

 

Urus niaga dijangka selesai pada Februari 2016. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.