Video: Detik-Detik Putera Arab Naiki helikopter Sebelum Terhempas

Putera Arab Saudi, Mansour Bin Muqrin, meninggal dunia selepas helikopter yang dinaikinya terhempas minggu lalu.

Ketika itu, Putera Mansour Muqrin Al Saud yang juga Timbalan Gabenor Wilayah Asir, sedang dalam lawatan melawat projek-projek tempatan di barat bandar Abha.

Siasatan kini sedang dijalankan bagi mengetahui punca kejadian sebenar.

Saluran berita milik kerajaan Arab Saudi, Al Arabiya melaporkan, Putera Mansour meninggal dunia di tempat kejadian dan tujuh pegawai lain juga turut terbunuh.

Putera Mansour yang juga anak lelaki bekas Putera Mah­kota Muqrin Abdulaziz telah dilantik sebagai timbalan gabenor wilayah yang bersempadan dengan Yamen pada awal tahun ini.

Video yang disiarkan di laman Twitter beberapa jam sebelum kemalangan itu me­nunjukkan beliau melakukan pemeriksaan terhadap projek pertahanan dan alam sekitar di kawasan berkenaan.

Tragedi itu berlaku sehari selepas kerajaan Arab Saudi me­lancarkan siasatan besar-besaran terhadap salah laku di dalam kalangan golongan atasan me­libatkan penahanan lebih 11 putera raja, menteri, dan bekas menteri.

Kemalangan itu juga berlaku selepas Arab Saudi berjaya memintas peluru berpandu balistik berhampiran lapangan terbang antarabangsa Riyadh yang dilancarkan pemberontak Houthi dari Yamen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.