Tapak Pembinaan Diarah Henti Kerja Selepas Kren Tumbang

KUALA LUMPUR – Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mengeluarkan notis pemberhentian kerja bagi aktiviti pembinaan di tapak pembinaan di Kampung Baru, susulan kejadian kren tumbang semalam.

Ketua Pengarahnya Datuk Mohtar Musri berkata tindakan perundangan akan diambil ke atas pihak yang bertanggungjawab sekiranya didapati terdapat pelanggaran peraturan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 serta Akta Kilang dan Jentera 1967.

Katanya jika didapati bersalah, pihak yang bertanggungjawab boleh dikenakan denda tidak melebihi RM50,000 atau 2 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

“Ketika kejadian, seorang pekerja sedang mengendalikan kren menara bagi mengangkat bebanan, secara tiba-tiba ‘luffing boom’ kren menara itu tumbang dan menghempap sebuah kenderaan di luar tapak pembinaan.

Kejadian ini menyebabkan kecederaan ringan kepada seorang pekerja dan 2 orang awam selain kerosakan kepada kenderaan yang diparkir berhampiran lokasi kemalangan,” katanya dalam kenyataan semalam.

Beliau berkata JKKP memandang serius setiap kemalangan yang berlaku terutamanya yang melibatkan pekerja mahupun orang awam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1 tengah hari semalam, 3 orang cedera ringan dan 2 kenderaan terjejas. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.