Gempa Bumi Mexico Membunuh 65 Orang, Serangan Ribut Kencang Melanda

MEXICO CITY – Para penyelamat tarik mayat dari runtuhan dan keluarga yang bersedih membawa keranda melalui jalan-jalan hari Sabtu selepas gempa bumi terbesar Mexico yang pernah jadi dalam satu abad membunuh 65 orang, sementara di tempat lain pula dua orang mati dalam lumpur lumpur yang dilepaskan oleh ribut kencang Katia.

Menurut AFP, Pegawai kerajaan menaikkan jumlah kematian akibat gempa bumi kerana lebih banyak mayat dijumpai di negeri selatan Oaxaca dan Chiapas, lapor RTM.

Di bandar Juchitan, Oaxaca, beratus-ratus keluarga menghabiskan malam berkhemah di jalan-jalan, mereka takut kembali ke rumah dalam kerana takut gempa susulan akan berlaku lagi.

Perkhidmatan Seismologi Mexico melaporkan 721 gempa susulan.

Pada hari Sabtu, orang-orang di Juchitan beratur untuk makanan di tingkap kedai kerana keluarga membawa bunga dan karangan bunga, dan akhirnya keranda.

Presiden Mexico, Enrique Pena Nieto menggambarkan gempa itu sebagai “yang terbesar didaftarkan di negara Mexico sekurang-kurangnya 100 tahun yang lalu” – lebih kuat walaupun daripada gempa bumi yang dahsyat tahun 1985 yang membawa maut lebih dari 10,000 orang di Mexico City.

Perkhidmatan seismologi Mexico mengukur gempa pada magnitud 8.2.

Kajian Geologi AS mengukurnya pada 8.1 – magnitud yang sama sebagai bencana tahun 1985.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.