AS Pandang Tinggi Malaysia Sebagai Rakan Dagang, Politik Kata PM

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Malaysia mempunyai peranan penting dan dipandang tinggi oleh Amerika Syarikat sebagai rakan dagang dan politik di rantau Asia Tenggara.

Beliau berkata ini di sebalik saiz negara ini yang jauh lebih kecil berbanding Amerika Syarikat, negara kuasa besar yang kini merupakan pelabur kedua terbesar Malaysia, lapor Bernama.

Dalam catatan di blognya mengenai lawatan kerja beliau ke Amerika Syarikat dari 11 hingga 13 Sept, beliau berkata: “Melalui lawatan ini, saya akan menekankan inisiatif rundingan bilateral kedua-dua negara dan menyasarkan pertumbuhan ekonomi yang lebih dinamik lagi. ”

Selain itu, Perdana Menteri berkata beliau juga akan berbincang dengan Presiden Donald Trump mengenai isu anti keganasan di negara serantau dan isu kemanusiaan yang melanda etnik Rohingya di Myanmar.

“Insya-Allah, lawatan ini akan berjaya mencapai matlamat dan mengukuhkan lagi hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat, ” katanya di blog www.najibrazak.com berhubung lawatan yang berlangsung atas jemputan Presiden Trump.

Dalam catatan itu, Datuk Seri Najib merujuk kepada keakraban yang wujud dalam hubungan Kuala Lumpur-Washington seperti yang dilihat melalui kunjungan dua presiden Amerika ke Malaysia sebelum ini.

Presiden Lyndon B. Johnson mengunjungi Malaysia pada 1966 manakala Presiden Barack Obama berbuat demikian pada 2014 dan 2015.

Selain itu, katanya, Malaysia kini juga menerima kelebihan visa selama 10 tahun bagi kemasukan tanpa had, dan usaha kini di peringkat akhir bagi Program Pengecualian Visa bagi rakyat Malaysia ke Amerika Syarikat.

Beliau menyifatkan lawatannya ke Amerika Syarikat itu tepat pada masanya kerana kedua-dua pihak baru sahaja menyambut ulang tahun ke-60 hubungan dua hala pada Julai lalu.

“Sepanjang enam dekad yang berlalu itu juga, hubungan kedua-dua negara telah berkembang dan semakin erat dari masa ke masa, ” kata perdana menteri.

Pada tahun 2014, hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat dinaik taraf ke status ‘Comprehensive Partnership’ membabitkan bidang kerjasama utama seperti ekonomi dan perdagangan, pendidikan, pertahanan dan keselamatan serta sains dan teknologi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.