AR Rahman Akui Islam Banyak Bantu Karier, Hidupnya

LONDON – Dalam meraikan 25 tahun keberadaan beliau dalam industri muzik, pemuzik terkenal A.R. Rahman mengakui bahawa Islam banyak membantu kariernya.

Menurut Agensi, Rahman, yang memeluk agama Islam pada usia 20-an, kini berada di London untuk menjayakan program ‘Yesterday, Today and Tomorrow’.

Beliau memberitahu Reuters dalam satu wawancara pada Khamis bahawa tafsirannya mengenai kepercayaan umat Islam bermakna menjalani kehidupan secara sederhana dan kunci kehidupan adalah kerendahan hati, lapor Awani.

“Islam umpama lautan.

“Saya adalah falsafah yang saya ikuti, keluarga saya pun begitu. Banyak perkara perkara berlaku dan saya rasa ia lebih bersifat politik,” katanya yang mengikuti fahaman Sufisme.

Artis berusia 50 tahun ini telah memenangi dua Oscars, dua Grammy dan satu Golden Globe, dan telah merakamkan lebih daripada 160 bunyi runut filem termasuk untuk filem yang pernah memenangi Oscar seperti Slumdog Millionaire, Lagaan dan Taal.

Selain menyanyi, Rahman juga berkebolehan menulis lagu, memainkan instrumen dan mengarang muzik dan telah bekerjasama dengan ramai artis global lain termasuk Mick Jagger, Sarah Brightman dan Pussycat Dolls.

Rahman berkata, persembahan terbarunya akan bermula di Wembley SSE Arena di London pada 8 Julai ini bakal membawa peminatnya mengimbau perjalanan muziknya untuk suku terakhir abad.

Artis yang bertutur lembut ini dilihat mempunyai aura panggung yang kuat, namun mengakui bahawa masih mempunyai banyak perkara yang ingin dicapai dan mahu muziknya menyatupadukan ramai orang.

“Jika anda mengambil sebuah orkestra yang ahlinya ada yang kurang bernasib baik dan istimewa, pelbagai kaum yang bermain bersama, pegangan agama yang berbeza, tetapi bunyi yang keluar akan ada satu suara iaitu keharmonian,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.