Suami Tak Tahu Isteri Meninggal Dunia

Kuala Terengganu – Empat beradik menyambut Aidilfitri tanpa belaian ibu tersayang tahun ini apabila wanita berkenaan maut dalam kemalangan di Kilometer 21.5 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan berhampiran Kampung Kelulut, di sini, jam 9 malam kelmarin.

Lebih memilukan apabila bapa kanak-kanak terbabit, Badrulhisham Bakar, 38, yang tidak mengetahui isterinya, Zuraiha Zainal Abidin, 34, meninggal dunia di tempat kejadian asyik bertanyakan keadaan wanita terbabit ketika dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini bersama empat anaknya yang turut mengalami kecederaan ringan.

Kemalangan membabitkan dua kereta termasuk milik kerabat Istana Terengganu, Tengku Nasruddin Tengku Mahmud, 41, dan sebuah motosikal itu turut meragut nyawa penunggang motosikal terbabit seorang lelaki Vietnam dikenali sebagai Le Ngoc Toan berusia 30 tahun.

Ibu saudara Zuraiha, Rosmaliza Kadir, 41, berkata, Badrulhisham dikatakan patah kaki kiri dan Muhammad Adam Muamzar, 6, cedera di kepala manakala tiga lagi anak mereka Muhammad Adam Wazif, 8, Nur Nia Dzaira, 4 dan Qaseh Eva Qaizara, 2, cedera ringan.

“Badrulhisham berkali-kali bertanyakan kepada saya keadaan isterinya dan saya tidak sampai hati memberitahu kejadian sebenar kerana masih kebingungan serta trauma dengan apa yang terjadi,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik HSNZ, di sini, malam kelmarin.

Rosmaliza yang tinggal di Putera Jaya, Setiu berkata, dia dan suami, Aziz Yahya, 39, mengetahui kejadian menimpa anak saudaranya selepas menerima panggilan telefon daripada adiknya yang tinggal di Kuala Lumpur.

Menurutnya, ketika kejadian arwah yang tinggal di Pasir Mas, Kelantan dalam perjalanan ke rumah iparnya di Kampung Santong, Paka, Dungun dengan menaiki Proton Iswara dipandu suami bersama empat anaknya.

“Arwah bertolak dari Pasir Mas jam 3 petang dan berbuka puasa bersama keluarga di Pantai Batu Buruk sebelum meneruskan perjalanan ke Paka,” katanya.

Katanya, kali terakhir dia menemui arwah pada awal Jun lalu ketika pulang ke rumah keluarga di Kampung Durian Hijau, Kok Lanas, Kota Bharu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.