Imam Dibelasah, Wang Tabung Surau Dilarikan

DUA lelaki membelasah imam Surau Madrasah Al-Madrasathul Munawwarah, Semenyih Sentral, sebelum melarikan wang tabung surau berkenaan, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ahmad Dzaffir Mohd Yusoff berkata, pihaknya menerima laporan daripada pengerusi surau berusia 48 tahun yang dimaklumkan oleh jemaah lain melihat lampu surau itu menyala tetapi pagar berkunci pada 6.25 pagi.

“Lelaki itu pergi ke surau berkenaan untuk menutup semua lampu surau sebelum beredar. Dia kemudian melihat kereta berwarna putih berada di depan surau itu, namun tidak mengesyaki sesuatu.

“Beberapa minit kemudian, dia sekali lagi datang ke surau itu dan mendapati lampu masih menyala dan mencari imam yang juga warga India yang tinggal di bilik di madrasah berkenaan,” katanya ketika dihubungi di Kajang, hari ini.

Ahmad Dzaffir berkata, pemeriksaannya mendapati imam itu tiada di bilik dan surau berkenaan dalam keadaan berselerak selain tabung surau turut dipecahkan.

“Selepas beberapa minit, mangsa balik ke surau itu dan memaklumkan dia disamun dua lelaki.

“Berdasarkan keterangan mangsa, dia berjalan berseorangan menuju ke madrasah itu selepas selesai bersahur di kawasan berhampiran sebelum ditahan dua lelaki menaiki kereta,” katanya.

Beliau berkata, mangsa memaklumkan dia diugut suspek menggunakan kayu dan ditarik masuk ke dalam kereta berkenaan.

“Difahamkan mangsa dibawa ke premis berhampiran Pasar Semenyih dalam keadaan mukanya ditutup dengan kain sebelum dipukul dan dipijak.

“Suspek meminta wang sebanyak RM 5,000 sebagai syarat untuk dilepaskan, namun mangsa memberitahu dia tiada duit.

“Mangsa ada memberitahu terdapat duit di surau berkenaan yang juga tempat tinggalnya bagi mengelak terus dipukul oleh suspek,” katanya.

Katanya, suspek merampas kunci surau dan meninggalkan mangsa di Batu 3, Kampung Bahagia, Jalan Bangi Lama, di sini.

“Mangsa yang cedera di bahagian badan dan lebam di mata akibat dipukul balik ke surau berkenaan dengan menaiki teksi,” katanya yang memaklumkan kejadian itu membabitkan kerugian sebanyak RM2,000.

Katanya, usaha mengesan kedua-dua suspek berkenaan sedang giat dijalankan dan kes disiasat mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan. – HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.