Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Krisis FGV

Krisis ini yang melibatkan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) bermula selepas Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Zakaria Arshad diarah bercuti awal minggu ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, FGV – pengendali ladang kelapa sawit ketiga terbesar di dunia itu – menyatakan bahawa cuti itu sehingga selesai penyiasatan terhadap urus niaga tertentu oleh anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn Bhd.

Selain Zakaria, turut diarah bercuti tiga pegawai kanan iaitu Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha, Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products Sdn Bhd, Kamarzaman Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.

Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Abdul Samad dalam sidang media pada hari Selasa mengesahkan bahawa audit dalaman akan dijalankan dalam perkara itu. Beliau menegaskan bahawa keputusan untuk menggantung Zakaria telah dibuat oleh lembaga FGV dan bukan oleh beliau seorang sahaja.

Walau bagaimanapun, Isa mengancam untuk menyaman wartawan yang meminta respons beliau terhadap dakwaan penyalahgunaan kuasa. Wartawan itu meminta komen beliau mengenai satu artikel oleh penulis blog Raja Petra Kamarudin, yang mendakwa Isa mahu Zakaria disingkirkan dalam usaha untuk menutup dakwaan amalan rasuah dalam FGV.

Itu mungkin hanya spekulasi, tetapi berdasarkan apa yang telah dilaporkan, Zakaria dikatakan digantung selepas beliau dilaporkan menolak permintaan Isa supaya dia meletakkan jawatan berhubung dakwaan salah laku dalam pengaturan kredit antara Delima Oil Products dan Safitex Trading LLC yang berpangkalan di Dubai.

Safitex dilaporkan mempunyai hutang terkumpul sebanyak AS$8.3 juta (RM35.38 juta pada kadar semasa) dan tidak membuat sebarang pembayaran balik sejak akhir 2015.

Walau bagaimanapun, Zakaria, dalam surat kepada Isa, menafikan dia telah melanggar kod tadbir urus korporat.

Dalam surat bertarikh 5 Jun, Zakaria berhujah bahawa proses pembayaran dan syarat kredit yang digunakan oleh Delima, telah pun dibuat sebelum beliau menjadi ketua pegawai eksekutif.

Zakaria juga dilaporkan oleh The Star pada hari Selasa sebagai berkata dia telah cuba untuk menghentikan beratus juta ringgit pelaburan yang dibuat oleh lembaga pengarah syarikat tersebut, yang beliau sifatkan sebagai “tidak masuk akal”.

Ini dilaporkan termasuk rancangan pengembangan £100 juta (RM551 juta) bagi Felda Cambridge Nanosystems Ltd dan rancangan pelaburan RM300 juta untuk membeli 30 peratus pegangan dalam sebuah kilang krimer. Zakaria menegaskan semua itu bukan perniagaan teras FGV.

Berbekalkan beberapa dokumen, Zakaria keesokan harinya pergi ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dan memberitahu pemberita bahawa beliau berada di sana untuk membantu siasatan terhadap dakwaan mengenai salah urus dalam syarikat tersebut.

Menjawab gesaan Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Mohd Puad Zakarshi supaya dia dan Isa meletak jawatan ekoran krisis semasa itu, Zakaria menegaskan bahawa beliau tidak akan berbuat demikian kerana beliau “tidak bersalah”. Isa juga menolak desakan supaya beliau meletakkan jawatan, juga mendakwa bahawa dia tidak melakukan kesalahan.

Putrajaya telah mengumumkan pelantikan bekas menteri Datuk Idris Jala sebagai “pihak bebas” untuk meneliti keputusan menggantung pegawai FGV.

Sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas FGV, SPRM pada hari Khamis menyerbu ibu pejabat Felda di Kuala Lumpur. Para pegawai SPRM merampas empat kotak dan tiga beg troli dokumen dari FGV dalam serbuan selama lapan jam itu.

Siapa Zakaria?

Beliau yang berusia 57 tahun, yang menjadi perhatian selepas penggantungannya, adalah generasi kedua peneroka Felda. Zakaria adalah anak seorang peneroka Felda Palong 1, Negeri Sembilan.

Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Ekonomi) dari Universiti Sains Malaysia.

Sejak itu, Zakaria telah menghabiskan 33 tahun berkhidmat dalam Felda, merangkumi pelbagai syarikat di bawah kumpulan itu.-Malaysiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.