3 Prinsip Utama Selesaikan Kemelut FGV

KULAI – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggariskan tiga prinsip utama untuk menyelesaikan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dan mahu isu itu diselesaikan dalam bulan Ramadan ini juga.

“Pertama, ia (siasatan) mesti mematuhi undang-undang syarikat. Kedua, ia mesti selaras dengan urus tadbir baik dan ketiga, proses siasatan mestilah melalui proses yang adil,” kata beliau ketika berucap pada majlis Ihya Rahmat Ramadan Felda Peringkat Kebangsaan di Felda Sungai Sayong, di sini, malam ini, lapor Bernama.

Menurut Najib, pelantikan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala sebagai pihak bebas untuk menangani kemelut melanda FGV itu, adalah berpandukan tiga prinsip tadi.

Ini juga bagi memastikan fakta-fakta yang diperoleh adalah tepat dan akhinya kerajaan dapat membuat keputusan berhubung kemelut FGV.

Sehubungan itu, beliau yang juga Menteri Kewangan itu berkata ia merupakan hasrat kerajaan bagi melihat kemelut ini segera dipulihkan.

“Dengan pemulihan kemelut ini, matlamat kita adalah untuk menjadikan FGV satu badan konglomerat yang bernilai tinggi, mempunyai perolehan yang lebih besar dari hari ini dan nilai saham berada di paras lebih tinggi lagi,” katanya.

Buat masa ini, Najib berkata, beliau masih berunding dengan Pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Abdul Samad bagi menentukan masa depan FGV.

“Dengan komitmen kerajaan, kita akan berusaha sedaya upaya agar FGV dapat menemui masa depan yang cemerlang, Insya Allah,” katanya.

Terdahulu, Najib turut meluangkan masa melawat tapak projek Perumahan Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia yang merupakan kerjasama antara Felda dan Syarikat Perumahan Negara Bhd.

Turut hadir pada majlis berkenaan adalah Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Halimah Sadique; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim serta Shahrir.

Perdana Menteri kemudiannya menyampaikan cek replika bayaran insentif hari raya kepada Ketua Peneroka Felda Kebangsaan Shamsuddin Othman.

Selasa lalu, Lembaga Pengarah FGV mengarahkan empat pegawai kanan syarikat perladangan itu termasuk Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Zakaria Arshad, bercuti berkuat kuasa serta merta.

Dalam pada itu, arahan bercuti itu dilaporkan sebagai memberi laluan audit dalaman dijalankan bagi menyiasat tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada Delima Oil Products Sdn Bhd, anak syarikat FGV.

Selain Zakaria, tiga lagi yang diarah bercuti adalah Ketua Pegawai Kewangan, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.