Zaid Ibrahim Nafi Dirinya ‘Kuda Liar’

KUALA LUMPUR – Datuk Zaid Ibrahim, yang menyertai DAP, memberi jaminan beliau akan mampu bekerjasama dan tidak gila kuasa atau sukar dikawal.

 

Dalam post blog terbarunya, bekas menteri itu berkata tidak sabar untuk bekerjasama dengan pemimpin pembangkang dan akan memberikan yang terbaik ke arah pembaharuan dan perubahan kerajaan.

 

Beliau menyatakan sejak pengumuman menyertai DAP, beliau diserang Barisan Nasional (BN) dan “cybertrooper” parti itu.

 

“Saya tidak akan memberi respons kepada mereka lagi. Hari ini, saya ingin menangani rakan dan penyokong yang mempunyai kebimbangan mereka tentang penglibatan saya dalam politik parti baru.”

 

Menangani kebimbangan mereka sama ada beliau seorang yang mampu bekerjasama dan mampu bertahan, Zaid berkata:

 

“Sudah tentu saya seorang ‘team player’; Saya tidak akan bersama Umno selama 25 tahun jika ia sebaliknya, dengan semua penggantungan dan detik-detik sukar yang saya lalui dengan pemimpin parti.

 

“Saya juga bertahan 24 tahun di firma undang-undang yang saya dibina sejak awal. Saya sudah pasti bukan primadona, orang yang mengenali saya boleh membuktikan. Saya datang dari latar belakang susah dan ia bukan gaya saya berlagak seperti merak yang sombong.

 

“Kepada mereka yang melabelkan saya gila kuasa, tindakan saya melepaskan jawatan menteri, seperti yang saya lakukan, memberitahu mereka beberapa perkara tentang saya.”

 

Zaid berkata ada yang menyifatkan beliau sebagai “kuda liar” berikutan usaha beliau sebagai menteri bertanggungjawab untuk melaksanakan pembaharuan undang-undang.

 

Beliau juga turut digambarkan sebagai individu yang sering melanggar peraturan atau melakukan kesilapan dalam situasi memerlukan pertimbangan lebih wajar.

 

“Sebenarnya, saya hanya mempunyai peluang kecil untuk menjalankan tanggungjawab saya.

 

“Saya tahu Tun Abdullah Ahmad Badawi ditolak keluar daripada jawatan perdana menteri, jadi saya cuba melakukan banyak perkara yang mungkin sebelum ia berlaku.”

 

Ini termasuk katanya, menyokong pampasan bagi hakim yang dipecat pada 1988.

 

Beliau juga merupakan sebahagian pasukan yang memulakan rangka kerja penubuhan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, dan mengusahakan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman.

 

Sambil berkata beliau lebih berpengalaman dalam politik pembangkang sekarang dan juga jauh lebih tua, Zaid menambah:

 

“Saya tidak akan tergesa-gesa. Saya mempunyai beberapa kualiti yang baik juga: Saya berterus terang dan terbuka dengan pandangan saya, tidak menyimpan dendam dan tidak membuat rancangan jahat atau memanipulasi orang lain untuk mendapat kedudukan dan kuasa. Saya tidak menikam belakang rakan saya. Saya berharap ini akan memberi jaminan kepada mereka yang berdiri bersama saya – Saya berterima kasih atas sokongan anda.”

 

Beliau juga berharap pembangkang akan menjadi pasukan yang kukuh dan bersatu padu.

 

“Saya tidak menjanjikan apa-apa lebih daripada itu, tetapi saya pasti akan memberikan sepenuhnya terhadap pembaharuan dan perubahan kerajaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.