SPRM Selangor Rampas 4 Lot Tanah, Kereta Mewah Pengarah Agensi Kerajaan

SHAH ALAM – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor menyita empat lot tanah, sebuah kenderaan mewah serta barangan kemas dan jam mewah milik pengarah agensi kerajaan yang ditahan  pada Rabu.

 

Menurut sumber, badan pencegahan rasuah itu juga membekukan akaun bank dan pelaburan milik pengarah serta anak-anaknya dengan jumlah simpanan keseluruhan RM850,000.

 

Pada masa sama, SPRM Selangor mengenal pasti enam buah rumah bernilai RM3.3 juta yang terletak di Selangor, Putrajaya dan Negeri Sembilan untuk disita, katanya.

 

Mengenai lot tanah yang disita, sumber itu berkata tiga lot terletak diKedah dan satu lagi di Selangor dengan nilainya masih dalam proses anggaran.

 

“Selain sebuah Toyota Alphard, SPRM Selangor turut merampas dua utas jam tangan berjenama Orient dan Chopard, seutas gelang emas, seutas rantai emas dan sebentuk cincin emas dalam operasi yang dijalankan di kediaman dan pejabat suspek serta beberapa lokasi lain hari ini,” katanya.

 

Sementara itu, Pengarah SPRM Selangor Datuk Wan Ramli Wan Abdullah ketika dihubungi mengesahkan maklumat tersebut.

 

Beliau juga berkata pihaknya sedang menyiasat dengan lebih terperinci bagi mengenal pasti harta-harta lain milik suspek yang mungkin diperoleh melalui rasuah.

 

Pengarah berumur 54 tahun itu yang ditahan di sebuah hotel di Bagan Lalang, Sepang, Selangor tengah hari semalam, direman selama tujuh hari bermula hari ini bagi membantu siasatan.

 

Dia disiasat kerana disyaki menyalahgunakan jawatan dan kedudukannya bagi menganugerahkan projek membekalkan peralatan untuk agensinya kepada beberapa kontraktor berkepentingan.

 

Isterinya yang berusia 36 tahun yang turut ditahan pad Rabu bagaimanapun dibebaskan hari ini selepas keterangannya direkodkan.

 

Selain itu, SPRM turut menahan dua pemilik syarikat yang dipercayai telah menerima kontrak daripada pengarah tersebut, masing-masing di Alor Setar dan Shah Alam, dan kedua-dua mereka juga direman tujuh hari bagi membantu siasatan. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.