Kerajaan Sedia Pertimbang Harga Siling Minyak – Johari

KUALA LUMPUR – Pene­tapan siling antara pilihan yang sedang dipertimbangkan kerajaan untuk menangani isu harga minyak meningkat, kata Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

 

Beliau berkata, di beberapa negara maju kerajaan akan membiarkan harga minyak terapung, dan penggiat industri minyak dan gas akan menentukannya.

 

“Ia terpulang kepada kerajaan untuk menetapkan siling yang dianggap adil untuk semua.

 

“Apabila kami (kerajaan) telah membuat keputusan mengenai harga siling, sama ada mereka (penggiat industri minyak dan gas) mahu menjual minyak pada harga rendah bagi tujuan promosi, kami menyerahkannya kepada mereka. Ini antara pilihan yang kami sedang teliti,” katanya.

 

Johari berkata demikian kepada pemberita di luar Sambutan Tahun Baharu Cina 2017 anjuran Persatuan Rangkaian Runcit Malaysia (MRCA) di sini semalam.

 

Beliau berkata, kerajaan juga perlu berhati-hati sama ada dasar itu menjadi masalah kepada mereka yang tinggal di luar bandar.

 

“Kami bimbang penggiat industri akan lebih beri tumpuan untuk mendapatkan hasil daripada pengguna di bandar, dan tidak mahu mela­kukan perkara yang sama kepada mereka yang di luar bandar. Kami perlu berhati-hati mengenai ini juga,” katanya.

 

Mengenai pengenalan semula subsidi bahan api, Johari berkata, ia tidak baik kepada ekonomi Malaysia dan tidak mapan.

 

“Kami sedar mengenai harga minyak. Kami akan memantaunya. Jika ia terus meningkat dan jika ada pendapatan tambahan, saya rasa kerajaan boleh mempertimbangkan bentuk bantuan kepada kumpulan berpendapatan rendah, tetapi bukan golongan berada,”­ katanya.

 

Beliau berkata, kerajaan akan mengeluarkan satu mekanisme.

 

“Walau bagaimanapun, buat masa ini tiada formula lagi, tetapi kerajaan telah memutuskan bahawa ia tidak boleh mengembalikan dasar ini (subsidi),” katanya.

 

Johari berkata, kerajaan mengambil kira kos sara hidup dan mengenal pasti tekanan kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40).

 

Menurut Laporan Ekonomi 2015/2016, kumpulan B40 terdiri daripada isi rumah dengan pendapatan bulanan sehingga RM3,855.

 

Beliau berkata, jika Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tidak mencukupi, kerajaan akan mempertimbangkan untuk meningkatkannya bagi mengu­rangkan kesan kenai­­k­an harga minyak.

 

“Walau bagaimanapun, jika harga minyak merosot pada masa akan datang, kerajaan perlu mengambil semula BR1M. Ini adalah pemboleh­ubah dan formula yang kerajaan perlu ambil,” katanya.

 

Katanya, dari segi harga minyak, negara lain berkongsi nasib yang sama.

 

“Kami tidak dapat mengawal harga, dan apabila harga meningkat, harga minyak Malaysia alami kenaikan yang sama,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.