Pesawat Tentera Terhempas, Tiga Disahkan Maut

JAKARTA – Dua orang awam adalah antara tiga orang yang disahkan maut dalam nahas udara membabitkan pesawat milik Tentera Nasional Indonesia Angkatan Udara (TNI AU) di Kota Malang, Jawa Timur pagi tadi.

 

Kedua-dua wanita itu ialah Erma Wahyuningtia dan Nur Cholis, yang masing-masing berada di rumah mereka yang dihempap pesawat latihan berkenaan di kawasan perkampungan Blimbing, Kota Malang.

 

Ketika kejadian, Erma sedang mencuci pakaian manakala Nur Cholis berada di dalam rumah, lapor media tempatan.

 

Ketua Staf Angkatan Udara (KSAU) Agus Supriatna pula berkata turut maut ialah juruterbang pesawat EMB-314 Super Tucano itu, yang dikenali sebagai Ivy Safatillah.

 

Pihak berkuasa belum dapat memberi maklumat terperinci mengenai kejadian itu kerana kerja-kerja mencari dan menyelamat seorang juruteknik tentera yang turut menaiki pesawat itu masih diteruskan, katanya seperti yang dipetik media tempatan.

 

Agus berkata, bahawa bangkai pesawat terbabit masih belum boleh dikeluarkan kerana jentera pengangkutan sukar memasuki kawasan kampung berkenaan.

 

“Juruterbang sudah meninggal dunia dan juruteknik sedang diselamatkan,” katanya seperti dipetik media dalam talian tempatan.

 

Juruterbang dan juruteknik itu dipercayai sempat menerjah keluar dari pesawat itu sebelum ia terhempas.

 

Sementara itu, media tempatan memetik seorang anggota pasukan mencari dan menyelamat sebagai berkata bahawa mayat juruterbang itu ditemui di Jalan Tombro kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian.

 

Nahas kira-kira jam 11 pagi itu menyebabkan pesawat latihan berkenaan menghempap dua rumah dan sebuah surau. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.