Wow, Lelaki 50 Tahun Ini Kahwin 3 Wanita Sekaligus Dalam Sehari, 2 Daripadanya Adik Beradik

Perkahwinan ini tiba-tiba menjadi berita heboh di Uganda dan mendapat liputan banyak media kerana ia adalah sesuatu yang jarang berlaku di negara ini.

Uniknya, dua daripada tiga pengantin perempuan adalah adik-beradik. Mohammed Ssemanda yang berusia 50 tahun itu sebenarnya telah berkahwin dengan isteri pertamanya dua tahun lalu.

Walau bagaimanapun, pada masa itu mereka hanya berkahwin secara ringkas kerana Ssemanda tidak mempunyai cukup wang untuk membuat majlis perkahwinan .

Akhirnya, tahun ini, Ssemanda memutuskan untuk berkahwin dengan tambahan dua lagi pengantin perempuan. Dua isterinya baru, Jameo Nakayiza, 27 tahun dan Matulah, 24 tahun adalah adik-beradik yang sanggup berkahwin dengan Ssemanda.

Perkahwinan Ssemanda dengan tiga isterinya mengukir sejarah baru di Uganda kerana dia adalah lelaki pertama yang berkahwin dengan tiga wanita sekaligus.

Uganda adalah negara yang kebanyakannya Kristian, yang tidak mempunyai poligami dalam kepercayaannya.

Namun bagi minoriti umat Islam yang juga tinggal di sini, ada yang mengamalkan poligami tetapi bukan adik beradik, iaitu sesuatu yang dilarang agama.

Ssemanda sendiri mengakui dia terpaksa melakukan ini, iaitu untuk meraikan perkahwinan pada hari yang sama kerana dia tidak mempunyai wang untuk melakukannya secara berasingan sebanyak tiga kali.

Pesta perkahwinan itu kelihatan meriah dengan tiga isteri yang memakai gaun pengantin yang seragam dan Ssemanda memakai baju berwarna khaki dengan kemeja putih mirip dengan isteri-isterinya.

Perkahwinannya juga dihadiri oleh lima anak Ssemanda dengan isteri pertamanya.

“Ketiga-tiga isteri saya tidak saling cemburu dan mereka juga akur satu sama lain. Berita bagusnya adalah, mereka sudah mempunyai rumah masing-masing,” kata Ssemanda seperti dipetik dari dari dailymail.

Ssemanda juga berjanji untuk bekerja keras untuk memenuhi keperluan hidup zahir dan batin untuk tiga isterinya. Ssemanda kini bekerja sebagai usahawan katering di Kampala, Uganda.

Walaupun wang yang dimiliki tidak dapat membayar kos perkahwinan sebanyak tiga kali, tetapi Ssemanda percaya bahawa kerjanya dapat memberikan rezeki yang cukup untuknya dan keluarganya.

Sementara itu, isteri-isterinya memberitahu, ini adalah permulaan yang baik untuk kehidupan rumah tangga mereka kerana ini bermakna Ssemanda tidak akan memperlakukan mereka secara berbeza.

Malah, kedua-dua isteri yang adik-beradik juga tidak keberatan jika mereka perlu berkongsi suami mereka.

Semua isteri Ssemanda kelihatan sangat gembira dan mencintai suaminya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.