Reformasi Untuk Mahathir

Tulisan asal oleh:
Seademon Says, Seademon, 9 Januari 2018

Kemunculan semula Mahathir ke politik pada tahun 1973 diawasi oleh kaum lain, khususnya kaum Cina dan India. Kenaikannya ke jawatan Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1976 merupakan satu kebimbangan serius kepada orang ramai. Jawatan Perdana Menteri yang bakal disandangnya menyebabkan banyak penghijrahan oleh orang Cina Malaysia. Walaupun pertumbuhan ekonomi pada akhir 1980-an hingga 1997, kira-kira 42,000 orang Cina Malaysia memilih untuk bekerja di tempat lain. Jumlah ini termasuk kira-kira 14,000 orang Cina Malaysia yang bekerja secara haram di Jepun pada tahun 1993 (Shimada, 1994).

“Jika kewarganegaraan diberikan kepada kaum lain selain orang Melayu, itu adalah kerana orang Melayu bersetuju dengan ini,” kata Mahathir dalam bukunya ‘The Malay Dilemma’.

“Orang Cina dan India yang datang dari negara-negara dengan penduduk yang ramai kurang prihatin dengan tingkah laku dan adab yang baik. Dalam kehidupan mereka, kaum bangsawan, yang selalu dikaitkan dengan keturunan, tidak wujud. Umur dan kekayaan adalah satu-satunya perkara yang mereka tunduk kepada,” katanya.

Memanggil untuk pembaharuan seperti wajib menggunakan skala yang tidak boleh dimanipulasi, Mahathir menulis tentang skala yang boleh digunakan untuk menipu pelanggan dan berkata, “Peruncit kecil-kecilan Cina mahir dalam amalan ini dan cukup tidak bertanggungjawab untuk menggunakannya sebagai senjata dalam persaingan.”

Ramai melihat Mahathir sebagai sangat mementingkan Melayu termasuklah orang Melayu sendiri. Ketakutan perpecahan kaum menghantui para pengundi ketika menjelang Pilihan Raya Umum tahun 1982. Saya masih ingat dihantar ke Mimaland di Gombak bersama Datuk Latt Shariman (Presiden, E-Sports Malaysia) pada hari pengundian sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya terjadi sesuatu yang tidak diingini. Ia adalah Pilihan Raya Umum yang pertama di bawah Mahathir dan ia diadakan lebih daripada satu tahun sebelum mandat ketika itu berakhir. Perhimpunan awam diharamkan dengan memetik alasan ‘keselamatan’ dan hanya perhimpunan tertutup dan kempen dari rumah ke rumah sahaja yang dibenarkan (Lim Kit Siang, 22 Mac 1982).

Walaupun pertumbuhan ekonomi Malaysia mencapai 8 peratus pada pertengahan tahun 1990-an, ia tenggelam akibat skandal yang melibatkan amalan kronisme dan nepotisme. Lim Kit Siang menulis bahawa Mirzan, Mokhzani dan Mukhriz Mahathir – bertindak sebagai pengarah syarikat, dan menurut carian yang telah dibuat DAP di Pejabat Pendaftaran Syarikat pada akhir tahun 1994, Mirzan mempunyai kepentingan dalam 98 syarikat, Mokhzani dalam 48 syarikat dan Mukhriz dalam 67 syarikat (Lim Kit Siang, 16 Jun 1998). Berbanding dengan 213 syarikat di mana anaknya menjadi pengarah pada tahun 1994, 488 adalah jumlah syarikat di mana Mahathir, anak perempuannya dan anak lelakinya menjadi pengarah pada akhir tahun 2016 (Wakeup Malaya, 6 Januari 2017).

Gesaan untuk Mahathir untuk meletakkan jawatan pada tahun 1998 kerana mengamalkan nepotisme dan kronisme memuncak akibat pemecatan Anwar Ibrahim sebagai timbalannya pada bulan September pada tahun yang sama, dengan menuduh Anwar sebagai bukan sahaja alat untuk serangan George Soros terhadap sistem kewangan negara ini tetapi juga kerana menjalani kehidupan secara tidak bermoral. Lim Kit Siang dan pemimpin-pemimpin pembangkang yang lain dengan pantas menerima Anwar dalam kumpulan mereka walaupun hanya setahun sebelum itu mendiang Karpal Singh telah menyebut tentang dakwaan salah laku seksual ke atas Anwar dalam sidang Parlimen – satu senario yang tidak banyak berbeza dengan penerimaan segera Lim Kit Siang terhadap Mahathir selepas beberapa dekad Kit Siang menyelar Mahathir.

https://seademon.files.wordpress.com/2018/01/20161218-reformasi-1998-undur-mahathir.jpg

Demonstrasi Anti-Mahathir diadakan hampir setiap hari dan kemudian diadakan pada setiap petang Jumaat di Masjid Negara. Demonstrasi ini ditamatkan dengan menggunakan kekerasan. Gerakan ‘Reformasi’ diwujudkan, dan orang-orang pengamal teater seperti Jo Kukathas dilihat di jalanan dan diwawancarai oleh Maria Ressa dengan mengatakan “cukup-cukuplah” kepada Mahathir. Anwar dan beberapa pemimpin pro-Reformasi dan UMNO lain yang mengkritik Mahathir telah ditangkap tanpa perbicaraan di bawah ISA termasuk TPM semasa Ahmad Zahid Hamidi.

Parti Keadilan Rakyat, yang ketika itu dikenali dengan akronim ADIL, diwujudkan akibat kebencian terhadap Mahathir, dengan tujuan untuk menggulingkannya dan menggantikannya dengan Anwar Ibrahim. Pilihan Raya Umum 1999 menyaksikan bagaimana Mahathir mengalami kemenangan pirik, kehilangan kuasa di Kelantan dan negeri asalnya di Kedah, manakala kehilangan Terengganu ke PAS. Penyokong setia Mahathir seperti Ramli Ngah Talib, Megat Junid Megat Ayub dan Sanusi Junid hilang kerusi mereka. Itulah permulaan kejatuhan pemerintahan Mahathir yang hampir tidak boleh dicabar. Semasa Perhimpunan Agung UMNO 2002, beliau mengumumkan peletakan jawatannya daripada jawatan parti serta Perdana Menteri Malaysia.

Sejak itu, dengan pentadbiran Pak Lah dan Najib Razak yang lebih terbuka, Mahathir menjadi salah satu sasaran Pembangkang dalam catatan blog, kenyataan akhbar serta ceramah mereka.

Pada bulan Jun 2012, rakan baru Mahathir mencadangkan bahawa Mahathir dibicarakan kerana peranannya dalam skandal Forex BNM, dengan memberikan hukuman penjara Hosni Mubarak sebagai perbandingan (Lim Kit Siang, 3 Jun 2012).

https://seademon.files.wordpress.com/2018/01/screen-shot-2018-01-09-at-14-13-11.png?w=768

Tetapi semua itu dilupakan dan diampuni sekarang, walaupun apabila Mahathir mengakui bahawa permintaan maafnya hanyalah adat dan tidak ikhlas. Walaupun terdapat bantahan dari penyokong Anwar dan Azmin Ali, Mahathir telah dinamakan sebagai Perdana Menteri pilihan di konvensyen Pakatan walaupun hanyalah untuk tempoh sementara. Ini menunjukkan hakikat bahawa kepimpinan parti-parti dalam Pakatan tidak mempercayai generasi muda untuk memimpin gabungan itu kerana kedudukan para ketua dan kuasa yang datang dengan kedudukan itu, mungkin terjejas oleh golongan muda.

Isyarat perbezaan pendapat sangat jelas. Azmin hanya menghadiri konvensyen itu untuk sekejap sahaja, tidak menunggu untuk pengumuman itu dibuat manakala anak perempuan Karpal Singh, Sangeet Kaur Deo, telah mengatakan bahawa Pakatan mungkin mengalami kekurangan pemimpin muda yang mampu. Malah, Mahathir pernah menyatakan bahawa Anwar, yang adalah 22 tahun lebih muda daripadanya, mungkin terlalu tua untuk menjadi Perdana Menteri.

https://seademon.files.wordpress.com/2017/06/img_5213.jpg

Di Facebook, kita melihat orang ramai berusia 40-an dan 50-an menyuarakan keprihatinan mereka terhadap pilihan Perdana Menteri Pakatan, terkejut bahawa rakasa yang telah mereka ketepikan, boleh muncul kembali dalam kehidupan mereka.

https://seademon.files.wordpress.com/2018/01/whatsapp-image-2018-01-09-at-11-38-33.jpeg

Tetapi ia tidak menghalang Mahathir daripada mahu menjadi Perdana Menteri. Beliau pernah membayangkan bahawa beliau mungkin perlu menjadi PM lagi, menekankan fakta bahawa beliau tidak mempercayai orang lain.

https://seademon.files.wordpress.com/2017/07/img_6975.png?w=768

“Saya mungkin berusia 93 tahun tetapi pada usia 71 tahun Anwar adalah lebih tua!”

Wan Azizah mungkin buta terhadap fakta bahawa Mahathir pernah menafikan jawatan Perdana Menteri kepada suaminya dan malah memastikan Anwar dipenjarakan untuk menghalangnya, manakala Lim Kit Siang hanyalah berkawan dengan Mahathir kerana beliau memerlukan Undi Melayu untuk memastikan kerusi Pakatan dipertahankan selepas PAS keluar dari Pakatan Rakyat yang sudah pun dibubarkan itu.

Adakah Mahathir akan bersedia untuk memberi laluan kepada Anwar Ibrahim atau sesiapa yang lebih muda yang akan lebih boleh diterima oleh generasi muda dan generasi pertengahan yang sedar tentang sikapnya? Saya meraguinya. Tetapi seperti yang telah Sangeet sebutkan di atas, ia akan menjadi kemunculan semula Mahathirisme, era penyalahgunaan kuasa, kronisme dan nepotisme yang mana sangat ditentang oleh gerakan Reformasi.

Entah bagaimana, nampaknya gerakan Reformasi telah menjadi alat untuk sesuatu yang sangat ditentangunya – mengiring Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri dan menyambut sekali lagi penyalahgunaan kuasa, nepotisme dan kronisme.

https://seademon.files.wordpress.com/2018/01/st_20170522_nrpkr22_3156926.jpg?w=768

Anwar tidak akan menjadi PM saya

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.