Pakatan Tidak Bincangkan Defisit Belanjawan Menurun Setiap Tahun- Eric See To

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 10 Januari 2018

Perbincangan propaganda pakatan baru-baru ini mengenai “kenaikan hutang negara” dan caj perkhidmatan hutang yang mereka dakwa telah mencapai 13% daripada hasil kerajaan.

Apa yang mereka tidak bincangkan ialah defisit belanjawan kita telah menurun setiap tahun dari 6.7% pada tahun 2009 menjadi 3% pada 2017 dan dijangka mencecah 2.8% pada tahun ini.

Bandingkan ini kepada 7 tahun pertama pentadbiran Mahathir di mana defisit bajet lebih daripada 10% adalah perkara biasa. Atau 7 tahun terakhir di bawah pemerintahan Mahathir di mana defisit bajet kita berada sekitar 5% – jauh lebih tinggi daripada sekarang.

Mereka bercakap tentang hutang kerajaan kita boleh mencecah RM1 trilion tetapi mereka tidak memberitahu anda bahawa saiz ekonomi kita telah berkembang dengan pesat sejak itu dan dengan itu, kemampuan kita untuk membayar balik. Mereka juga tidak membincangkan bahawa hutang kerajaan Jepun kini sebanyak AS$9.5 trilion atau bahawa Singapura telah lama melepasi tahap RM1 trilion dan kini berjumlah AS$350 bilion (RM1.4 trilion).

Mereka tidak bercakap mengenai hakikat bahawa nisbah hutang kepada KDNK kita telah menurun kepada 50.7% atau nisbah ini adalah lebih daripada dua kali ganda oleh Mahathir dalam beberapa tahun pertama beliau memerintah iaitu pada 103.4% pada tahun 1986.

Dan sementara mereka bercakap tentang perkhidmatan hutang sebanyak 13%, mereka tidak memberitahu anda bahawa 27% daripada bajet operasi kerajaan kita digunakan untuk pembayaran hutang pada tahun 1986 (gambar dari bajet rasmi kerajaan pada tahun 1986).

Kita tidak muflis ketika itu, kita tidak akan muflis sekarang dan kita tidak akan muflis dalam masa terdekat. Tetapi ia menjadi propaganda yang baik untuk Pakatan – propaganda yang sama yang digunakan oleh DAP selama 40 tahun yang lalu bahawa Malaysia akan muflis.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/?ref=br_rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.