Menyingkap Kebenaran Disebalik Kewujudan UFO?

Dalam kajian UFO satu ujian untuk mengukur reaksi awam berkaitan makhluk asing adalah sangat penting.

Fenomena UFO, telah diperkatakan sejak dahulu lagi.

Menurut Express News, Steven Aftergood dari Projek Kerahsiaan, Saintis Amerika di Washington berkata, tujuan Advanced Aviation Threat Identification AATIP itu adalah “identifikasi ancaman”.

Beliau menambah: “Tetapi hakikat bahawa program ini dimulakan atas permintaan Senator Reid.

“Ia agak cemas untuk melihat sejauh mana fenomena udara yang tidak dikenali ‘secara cepat ditafsirkan secara terbuka dan digambarkan sebagai UFO yang mungkin berasal dari luar angkasa.

“Secara kolektif, kita semua harus menjadi lebih bijak dan lebih pandai, tidak lebih bodoh dan mudah tertipu.

“Presiden dan pengarah saintifik Pusat J. Allen Hynek dan Mark Rodeghier dari Chicago berkata, beliau pada awalnya ragu-ragu dengan UFO.

Tetapi, selepas melihat beratus-ratus laporan oleh saksi, dia menjadi yakin bahawa UFO berhak mendapat kajian serius.

Kapal bulat yang didakwa UFO itu sering dipercayai dicipta oleh makhluk asing dan ia tidak ada penjelasan yang tepat di sebalik fenomena tersebut.

Beliau berkata, penampakan itu mengesahkan sesuatu yang telah dipercayai selama bertahun-tahun bahawa penampakan ini masih berlaku namun kita tidak belajar tentang mereka”.

Beliau berkata maklumat AATIP teras yang telah dikumpulkan dapat disampaikan kepada orang ramai dan membuat persediaan kepada kajian saintifik.

Beliau menambah: “Ini akan menjadi sangat mengecewakan jika laporan ini tidak dikeluarkan untuk pengawasan. Kami memerlukan data berkualiti tinggi tentang UFO untuk melakukan penyelidikan yang lebih baik.

“Jika laporan itu tidak dikeluarkan semua ini akan menjadi masalah dalam sejarah UFO.

Mark Rodeghier berkata, beliau pada awalnya ragu-ragu dengan UFO.

“sekalipun ia hanya satu kekeliruan dalam sejarah, ia masih menjadi perkara yang menarik,”katanya lagi.

Jurucakap Gabungan saintifik Ufologi (SCU), Alejandro Rojas, menyatakan bahawa AATIP adalah bukti bahawa Kerajaan Amerika Syarikat telah meneliti fenomena itu selama bertahun-tahun, sejak tahun 1969.

Rojas menganjurkan kajian saintifik UFO dan percaya semua maklumat mengenai perkara itu perlu dilakukan supaya data dapat dianalisis dengan betul secara saintifik.

Beliau berkata: “Ingatlah, ‘U’ adalah untuk tidak dikenali, bukan asing, kita tidak tahu apa selebihnya mengenai perkara ini.

Sebelum ini, Pentagon mengakui mem­biayai program rahsia ber­nilai AS$22 juta (RM89.8 juta) untuk menyiasat kewujudan UFO.

program dikenali sebagai Advanced Aviation Threat Identification itu dijalankan dari 2007 hingga 2012.

Program terbabit dikatakan meneliti dokumen memperlihatkan UFO yang bergerak pantas tanpa sebarang kesan dan video pertemuan objek tersebut dengan pesawat ketenteraan Amerika Syarikat (AS).

Selain itu, New York Times me­laporkan program berkenaan pada mulanya dibiayai atas permintaan bekas Senator Harry Reid, yang juga merupakan pe­minat angkasa lepas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.