Hakikat Calon PM PH… – Sin Chew

Calon

Tulisan asal oleh:
Sin Chew Daily/Opinion, 9 Januari 2018

Keputusan untuk memilih Mahathir sebagai calon PM PH mencerminkan hakikat bahawa ia tidak mempunyai orang yang lebih baik untuk memegang jawatan itu.

Pakatan Harapan mengumumkan pada konvensyennya pada hari Ahad bahawa pengerusi PPBM Tun Mahathir akan menjadi perdana menteri jika pakatan pembangkang memenangi pilihan raya umum akan datang. Presiden PKR Wan Azizah akan menjadi timbalan PM.

Pakatan itu telah mengalami tekanan yang dasyat sebelum ini kerana tidak mencapai persetujuan mengenai pilihan PM. Berikutan pengumuman gabungan Mahathir-Azizah, isu itu kini telah diselesaikan, tetapi sama ada gabungan itu boleh diterima oleh pengundi masih belum diketahui.

Calon pilihan PH adalah penasihat PKR, Anwar Ibrahim, tetapi kerana beliau masih dalam penjara dan tidak mungkin akan bertanding dalam pilihan raya akan datang, calon alternatif terpaksa dipilih.

PH mengambil masa yang agak lama untuk mencapai kesepakatan mengenai pilihan PM. Bagaimanapun, PH juga mengatakan ia akan memulakan prosiding undang-undang untuk mendapatkan pengampunan diraja supaya Anwar dapat memainkan peranan utama dalam kerajaan baru dan menjadi perdana menteri kelapan negara itu.

Walaupun keputusan mengenai Mahathir disambut dengan tepukan gemuruh dalam konvensyen PH, sambutan oleh masyarakat harus yang paling penting memandangkan hakikat bahawa rakyat adalah orang yang akhirnya akan memutuskan siapa yang harus memimpin negara ini.

Persoalannya, adakah rakyat Malaysia yang mengundi akan menerima kepulangan semula Mahathir sebagai PM? Malah, pemilihan Mahathir sebagai calon PM telah mendapat pandangan yang berbelah bahagi.

Kekuatan Mahathir terletak pada pengalaman pentadbirannya yang sememangnya banyak dan kesenian politik yang menjadi contoh teladan dan hakikat bahawa beliau masih banyak pengaruh dalam masyarakat Melayu.

Mahathir juga telah mencetuskan banyak kontroversi semasa beliau berkuasa, termasuk kerugian forex Bank Negara dan krisis perlembagaan, antara lain.

Di samping itu, pemerintahan kuku besinya diselar oleh ramai orang, dan sesetengah rakyat Malaysia masih tidak gembira untuk menyambutnya kembali sebagai PM.

Selain itu, dengan latar belakang kepimpinan global yang semakin muda yang ditekankan oleh Justin Trudeau dari Kanada dan Jacinda Ardern dari New Zealand, sama ada pengundi muda Malaysia akan menerima seorang pemimpin berusia 93 tahun untuk memimpin negara ini masih menjadi persoalan besar.

Sudah pasti pakatan pembangkang telah menimbang semua kebaikan dan keburukan sebelum memutuskan pilihan PM mereka. Dalam erti kata lain, PH mempunyai pertimbangan politiknya tetapi itu juga mencerminkan hakikat bahawa ia tidak mempunyai orang yang lebih baik untuk memegang jawatan tersebut.

Selepas keputusan itu diumumkan, PH telah secara rasmi beralih ke mod pertempuran.

Memandangkan hari pertempuran kedua-dua gabungan utama (BN dan PH) dalam pilihan raya umum semakin dekat, pengundi perlu memutuskan sama ada mereka mahu Mahathir kembali sebagai PM mereka atau membenarkan Najib terus menerajui negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.