Angkasawan Mohon Maaf ‘Tersalah’ Ukur Ketinggian Di Angkasa

Angkasawan Jepun, Norishige Kanai telah memohon maaf atas ‘berita palsu’ bahawa ketinggiannya meningkat 9 cm (3.5 inci) di ruang angkasa semasa dalam misi di Stesen Angkasa Antarabangsa.

Menurut NDTV, malah dia turut menyatakan rasa kebimbangannya samada dia akan selamat atau tidak jika kembali ke Bumi.

Kebanyakan angkasawan “berkembang” semasa misi ruang berlarutan kerana tulang mereka memanjang tanpa graviti, tetapi biasanya ia terhad kepada beberapa sentimeter (inci) maksimum dan hilang apabila mereka kembali ke tanah.

Kanai berusia 41 tahun, yang pergi ke angkasa bulan lalu untuk misi hampir enam bulan, disiarkan di Twitter pada hari Isnin bahawa dia mempunyai “pengumuman besar.”

“Ketinggian saya diukur di ruang angkasa dan entah bagaimana, saya telah berkembang 9 cm! Hanya dalam tiga minggu saya telah benar-benar meninggi,” katanya menerusi akaun twitternya.

“Ini membuat saya sedikit risau bahawa saya mungkin tidak dapat memasuki kerusi Soyuz untuk kembali,”katanya lagi.

Selepas tular berita mengenai pengumuman itu, Kanai memohon maaf, mengatakan bahawa dia telah mengukur dirinya selepas kaptennya menjelaskan persoalan tentang pertumbuhan itu dengan jelas.

“Pengukuran salah ini nampaknya telah menjadi masalah besar, jadi saya mesti memohon maaf atas berita palsu yang mengerikan ini,” tweetnya, tanpa menjelaskan bagaimana dia salah membuat perhitungan asal.

“Nampaknya saya boleh muat di Soyuz, jadi saya lega.”akhirinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.