TMJ Sindir Syed Saddiq, Menteri Sukan Kena Pandai Sepak Bola

SHAH ALAM – Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sekali lagi menjadi ‘sasaran’ Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Ia bermula apabila Ahli Jawatankuasa Eksekutif Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Christo­pher Raj menyuarakan gesaan agar menteri itu bertindak pantas dengan mengemukakan perancangan untuk arena sukan memandangkan bajet untuk bidang itu dikurangkan, sekaligus menyulitkan Persatuan Sukan Kebangsaan (NSA).

Tweet tersebut berkemungkinan merujuk kepada laporan media baru-baru ini di mana NSA dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) mendesak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengambil langkah pantas dalam membuat perancangan terbaik mengenai pengurusan dana walaupun menyambut baik peruntukan RM100 juta untuk arena sukan negara.

Tweet tersebut kemudian mendapat perhatian TMJ.

Baginda kemudian meluahkan pendapatnya sebagai respon kepada tweet Christopher, dengan berkata Malaysia memerlukan seorang menteri sukan yang benar-benar bersemangat dalam bidang itu.

“Setidak-tidaknya tahu bagaimana untuk menyepak bola dengan betul,” sindir TMJ. 

Tweet TMJ itu kemudian mengundang maklum balas positif daripada netizen yang rata-ratanya menyokong pendapat baginda.

Ada di antaranya menyarankan agar TMJ memberi ‘ceramah’ kepada menteri itu mengenai sukan bola sepak, bagaimanapun ia ditolak kerana baginda.

“Oww susah. Saya ni orang kecik. Mana layak nak cakap atau kongsi pendapat dengan Menteri atau orang orang besar dan terlalu pandai,” tulis TMJ di tweet yang berasingan.

Ada juga netizen yang menyarankan Syed Saddiq ‘menuntut ilmu’ dengan bekas menteri KBS, Khairy Jamaluddin untuk mengendalikan kementeriannya. -SuaraTv 

2 thoughts on “TMJ Sindir Syed Saddiq, Menteri Sukan Kena Pandai Sepak Bola

 • November 23, 2018 at 9:55 am
  Permalink

  Adalah lebih baik bagus pihak istana tak campur urusan2 semacam ini?? Banyak sukar sulit takde baik untungnya?? Biar rakyat biasa yg kendalikan !!!

  Reply
 • November 23, 2018 at 9:58 am
  Permalink

  Kekurangan org lain kita nampak?? Kurang sendiri tak perasan?? Tak hebat mana pun!! Allah swt yg mentakdirkan segalanya??? Muhasabah diri kita sendiri semua nya ada silap salah!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.