Doktor Silap Potong, Alat Sulit Bayi Disangka Tali Pusat

Malang betul nasib bayi yang dilahirkan di sebuah hospital Satillo, Mexico semalam. Ini kerana kesilapan seorang pelajar perubatan yang tidak sengaja terpotong alat sulit bayi lelaki yang baru dilahirkan dalam bilik bersalin.

Kejadian tersebut berlaku kerana pelajar perubatan itu menyangka alat sulit bayi lelaki itu adalah tali pusatnya. Malang sungguh!

Sebenarnya pelajar tersebut telah mempunyai pengalaman bertahun lama dalam program perubatan. Setelah menyedari kesilapannya , pelajar itu didakwa cuba menyembunyikan perkara itu daripada ibu bapa bayi tersebut dengan membawa bayi ke bilik pembedahan untuk memperbaiki kesilapannya.

Bapa mangsa bayi itu, Diego Rangel Izaguirre mula mengesyaki sesuatu yang yang pelik berlaku kerana dia tidak dibenarkan untuk melawat anaknya yang baru dilahirkan itu walaupun sudah lebih daripada dua jam menunggu..

 

 

Kakitangan hospital berkenaan di Saltillo, Mexico, memberi jaminan kepada Diago bahawa bayinya telah mengalami kecederaan ringan dan menemui kesan lebam setelah mengetahui perkara sebenar.

Sekumpulan doktor pakar bedah ketika cuba menyambung semula alat sulit bayi itu didakwa melakukan kecederaan lanjut.

Rangel berkata, selepas anaknya dilahirkan, pegawai perubatan telah memotong tali pusat bayi dan mencederakan alat sulitnya.

“Malangnya, pakar bedah ketika cuba menjahit semula alat sulit bayi kami, dua lagi kecederaan baru berlaku sedalam dua sentimeter,” dakwanya lagi.

Akhirnya pelatih perubatan yang tidak cekap itu menjahit semula sebagai usaha mencantumkan semula zakar bayi itu tetapi ibunya Zulem Contreras masih marah dengan kakitangan tersebut dengan mendakwa anaknya sepatutnya dibedah pakar profesional.

“Insiden ini tidak sepatutnya berlaku mereka sepatutnya menugaskan pakar genekologi untuk menjaga anak saya bukan pelajar atau pelatih perubatan,” keluhnya.

Hospital yang bertanggungjawab telah melancarkan siastaan dalaman dan disokong oleh pegawai Mexico.

Institut Keselamatan Sosial Mexico berkata mengikut maklumat yang ada pada masa ini, semasa bersalin, apabila memotong tali pusat, kebetulan kulit atas akar telah cedera dan diperbetulkan dengan prosedur biasa berkhatan untuk bayi itu. – Agensi/ malaysiagazzete

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.