Bayi Maut Dipercayai Tersedak Bubur

KUALA LUMPUR – Seorang bayi perempuan berusia enam bulan meninggal dunia selepas dipercayai tersedak bubur yang disuap pengasuhnya semasa dalam jagaan wanita itu di Taman Pelangi, Juru di Seberang Jaya.

 

Siti Nurainsyah Norzaman dibawa ke Hospital Seberang Jaya pada 11 pagi Isnin oleh pengasuh berusia 48 tahun itu, selepas bayi berkenaan didapati tersedak dan sesak nafas.

 

Menurut sumber, pengasuh terbabit menyuapkan bubur selepas Siti Nurainsyah bangun daripada tidur sebelum meletakkannya di dalam buaian kerana dia mahu ke tandas.

 

“Bayi itu berjaya diselamatkan melalui bantuan pernafasan kecemasan sebelum dipindahkan ke wad Unit Rawatan Rapi Neonatal Hospital Pulau Pinang.

 

Bagaimanapun keadaannya semakin lemah.

 

“Doktor yang merawatnya melakukan imbasan CT sebelum mendapati terdapat pendarahan dalam kepala dan mangsa dilaporkan meninggal dunia kira-kira 12.10 tengah malam, semalam,” katanya di Seberang Perai malam Selasa.

 

Sumber itu berkata hasil bedah siasat yang dijalankan mendapati punca kematian bayi berkenaan disebabkan terhentak objek tumpul seperti lantai atau permukaan rata.

 

Difahamkan, ibu kepada bayi berkenaan yang berusia 33 tahun menghantar bayi perempuannya itu kepada pengasuh terbabit sejak berusia dua bulan bersama anak lelakinya yang berusia lapan tahun.

 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT) ACP Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan siasatan lanjut sama ada kematian bayi itu mempunyai unsur jenayah atau sebaliknya, masih dijalankan.

 

Kes disiasat mengikut Seksyen 31(1)(A) Akta Kanak-Kanak 2001, katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.