Surat Rayuan Shafie Apdal Kepada Najib Setebal Tiga Kaki?

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 9 Oktober 2017

Saya telah melihat catatan ini tahun lepas tetapi tidak kongsi catatan ini ketika itu.

Beberapa hari yang lalu selepas mendengar kawannya dan Naib Presiden Warisan Peter Anthony akan ditahan oleh SPRM atas dakwaan rasuah besar-besaran selepas RM180 juta dibekukan, Shafie Apdal bergegas kembali ke Sabah dengan alasan untuk “membantu siasatan”.

Ini pelik kerana SPRM tidak memanggil Shafie untuk siasatan – dan jikalau memang mereka ada memanggilnya, beliau boleh pergi ke Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya untuk membantu. Oleh itu, alasan “bergegas untuk membantu” tidak sah.

Semasa ketibaannya, beliau juga memberi alasan bahawa beliau “telah melakukannya dengan baik” sebagai menteri pembangunan luar bandar dan menunjukkan salinan laporan KPInya kepada wartawan.

Walau bagaimanapun, tuduhan khusus oleh SPRM adalah bahawa syarikat-syarikat yang dianugerahkan projek-projek telah pun dibayar walaupun tidak benar-benar melakukan projek-projek atau memenuhi sub-standard projek-projek yang kemudiannya diterima secara tipu oleh kementeriannya ketika itu sebagai telah disempurnakan.

Oleh itu, bagaimanakah KPI itu tepat jika kementerian Shafie telah memberikan laporan penyelesaian yang palsu?

Dalam pautan di bawah ini, banyak nama yang disebut telah ditangkap dan direman termasuk Peter Anthony dan Sinkong. Pagi ini, Ketua Pemuda Warisan yang juga anak saudara Shafie juga dipanggil untuk disoal siasat.

Dokumen dalam pautan itu juga menunjukkan bahawa Shafie Apdal mempunyai tabiat yang luar biasa untuk menulis rayuan yang panjang lebar untuk meminta Kementerian Kewangan dan PM Najib untuk membatalkan keputusan mereka untuk menolak permintaan tender terpilih dari Shafie Apdal dan memihak kepada tender terbuka.

Sudah tentu surat-surat rayuan sedemikian adalah luar biasa. Penulis berkata “beratus ratus surat sehingga setebal 3 kaki tinggi”.

Pautan itu juga mendakwa bahawa penolakan berterusan permintaan tender terpilih Shafie Apdal oleh PM Najib adalah alasan utama mengapa beliau kemudiannya menentang PM Najib.

Sesuatu yang menarik bakal berlaku.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.