Projek Hospital Sri Aman vs Projek Terowong Pulau Pinang

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 8 Oktober 2017

Projek Hospital Sri Aman bernilai RM150 juta di Sarawak itu dijanjikan oleh Perdana Menteri Najib dalam satu tinjauan sebelum pilihan raya Sarawak pada tahun 2011.

Rancangan awalnya adalah untuk hospital itu disiapkan menjelang Oktober 2016.

Selepas memanggil tender dan penganugerahan projek itu, pembinaan bermula pada tahun 2015.

Disebabkan pelbagai kelewatan semasa peringkat pembinaan yang timbul daripada tindakan keras ke atas pekerja asing pada awal tahun ini serta perubahan dalam spesifikasi, hospital itu dijangka siap pada Oktober 2018

Pada Julai 2017, TPM Zahid melawat Sri Aman dan marah kerana kelewatan itu dan menyatakan bahawa kerajaan tidak akan bertolak ansur dengan ini.

Kelewatan projek itu telah diserang berkali-kali oleh DAP Sarawak yang mengatakan bahawa kelewatan itu adalah disebabkan oleh “korupsi” dan kerajaan persekutuan yang tidak cekap – memaksa Menteri Kerja dan Menteri Kesihatan untuk berterusan menjelaskan kelewatan itu.

Sementara itu, projek Terowong Pulau Pinang bernilai RM6.34 bilion pula telah diumumkan pada tahun 2011 dan surat penganugerahan telah dikeluarkan pada bulan April 2013.

Ini bukan pun tentang sebarang kelewatan pembinaan. Tiada langsung pembinaan yang telah dimulakan – kelewatan selama bertahun-tahun.

Malah, hari ini kita masih lagi menunggu untuk kajian yang menelan belanja sebanyak RM305 juta itu untuk disiapkan.

DAP Sarawak yakin bahawa kelewatan pembinaan projek hospital bernilai RM150 juta yang diumumkan pada tahun 2011 itu adalah disebabkan oleh “korupsi” dan kerajaan yang tidak cekap.

“Utamakan kroni punca pembinaan Hospital Sri Aman tertangguh” adalah tajuk salah satu artikel serangan DAP di Roketkini:

Jadi, menurut DAP Sarawak apakah yang menyebabkan kelewatan kajian bernilai RM305 juta itu (yang mana RM220 juta telah pun dibayar oleh DAP Kerajaan Pulau Pinang) untuk projek yang diumumkan pada tahun 2011?

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.