Netizen Kecam PPIM Bantu ‘Doktor Gigi’ Palsu

BANGI – Rata-rata pengguna laman sosial, terutama Facebook hari ini berang dan menyelar tindakan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang membantu doktor gigi palsu dengan alasan wanita berkenaan teraniaya.

PPIM dan Team Dragon dilaporkan membantu mengumpul RM70,000 untuk membayar denda yang dikenakan kepada seorang wanita yang menjalankan perniagaan memasang pendakap gigi secara haram.

Nur Farahanis Ezzaty Adli, 20, merupakan graduan kolej vokasional diperintah membayar denda sebanyak RM70,000 oleh Mahkamah Sesyen Ayer Keroh selepas mengaku bersalah menjalankan perniagaan pergigian tanpa lesen di Bakti Homestay, Jalan Bukit Katil sejak Januari lalu.

Nur Farahanis didakwa hanya belajar menerusi Youtube sahaja cara-cara untuk memasang pendakap gigi sebelum membuka klinik pergigian.

“Shame on you #PPIM. Bela orang yang bersalah. Lepas ni lagi banyak kes FAKE BRACES. Good Job @PPIM. Nama je Persatuan Pengguna Islam Malaysia Tapi tak tahu beza HALAL dan HARAM dalam ISLAM,” luah Rezai’e Azlan Mulliadi dalam akaun Facebook miliknya.

Pemilik akaun Facebook lain, Nur Alwani Abd Aziz turut meluahkan rasa sebalnya terhadap tindakan PPIM membela doktor gigi palsu berkenaan.

“Ingat kami ni para dentist sengaja nak dengki2 ke? Fikir dululah nyawa. nk kena AIDS, HIV, HEPATITIS silakan. Tahu tak instrument yang doktor youtube2 ni pakai tak disteril pun! Hah eloklah. Kali ni PPIM pulak tolong kutip derma lepaskan malaun ni. Where is your integrity? #PPIM, siasat dulu. fahamkan dulu. jangan sampai penipu dan penganiaya orang ni dibela buta2!” katanya.

“Kemon la PPIM. Nak tolong pun tengok la kes. Jangan sebab family budak ni dah bayar korang, korang sanggup buat apa je. Ada sebab kenapa mahkamah jatuhkan denda yang tinggi.” Demikian pula luahan pemilik akaun facebook yang hanya dikenali sebagai Mat Yoe.

Rentetan isu doktor gigi ‘black market’ ini, halaman Facebook yang dikenali sebagai Public Health Malaysia menyiarkan satu kenyataan mengenai bahaya komplikasi memakai pendakap gigi palsu.

“Gigi merupakan satu struktur tubuh yang tiada galang ganti. Letaklah gantian gigi emas berlian sekalipun pasti tidak sama dengan gigi asal. Antara komplikasi Fake Braces yang biasa dilihat adalah gigi yang ‘terlajak tarik’sehingga menyebabkan akar gigi terdedah dan gigi longgar.

“Selain itu, gusi yang bengkak dan berdarah lebih mudah dijangkiti kuman. Kuman ini berisiko untuk masuk ke saluran darah dan menjelajah ke seluruh tubuh badan. Jika kuman tersebut terenap di injap jantung, struktur injap jantung boleh rosak dan menyebabkan sejenis penyakit injap jantung yang dikenali sebagai Infective Endocartis.

“Struktur injap jantung yang rosak mudah pecah dan serpihan tersebut akan dibawa ke otak lalu menyebabkan STROKE atau KEMATIAN!,” kata Public Health Malaysia. – IsmaWeb

 

NGOs and public settle fine of woman fined RM70,000 for running unregistered private dental clinic

MELAKA: Non-governmental organisations and members of the public have helped set free a 20-year-old woman from the Sungai Udang prison here.

Nur Farahanis Ezatty Adli, a vocational college graduate here, was released from the prison after serving only six days out of her six months’ jail term for failing to pay a court fine of RM70,000 last Friday.

On Sept 29, Nur Farahanis pleaded guilty at the Sessions Court here for running an unregistered private dental clinic at Bakti Homestay in Bukit Katil about 10.15pm on Jan 25.

The offence under subsection 4(1) of the Private Healthcare Facilities and Services Act 1998 is punishable under subparagraph 5(1)(a)(i) of the same act which carries a maximum fine of RM300,000 or maximum jail of six years or both, upon conviction.

However, Muslim Consumers Association of Malaysia (PPIM) and Malaysia Islamic Economic Activist Organisation (PPEM), which read of Nur Farahanis’ plight in the media, decided to raise funds to help her settle the fine.

When contacted, PPIM lead activist Datuk Nadzim Johan said that Nur Farahanis was an intelligent woman who was merely helping to fix simple braces on her friends based on her own experience learnt from Youtube.

“We feel that we need to help her and we also believe that there are some good reasons for us to help her.

“I do not want to say that thecharge was unfair. We feel that we should try to help someone who is trying to free herself from poverty and challenges of life,” he said.

He added that Nur Farahanis initially did not want to plead guilty but decided to do so because she thought the fine would be less.

“We feel that she is still young, has not committed any previous crime, and should be given another chance,” he said.

Those supporting Nur Farahanis’ release had gathered outside the Sungai Udang prison to greet her about 3pm today.

Nadzim said he had spoken to Nur Farahanis who told him that she wanted to take a short break.

“We will continue to help her. Our organisation has always been looking forward to helping hard-working and sincere Malaysians. They are assets to the country and should not be left alone,” he said, adding that this included helping her to register her business and even further her studies.

Nur Farahanis is the eldest out of three siblings. Her father is a petty trader without a fixed income while her mother is a housewife. – NST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.