Kim Jong-un Beri Lebih Banyak Jawatan kepada Adik Perempuannya

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un telah melantik adik perempuannya untuk memegang lebih banyak jawatan dalam parti pemerintah di negara itu.

Kim Yo-jong, yang dianggarkan berusia 30 tahun, menjadi ahli politik Parti Pekerja yang berpolitik, iaitu sebuah badan pembuat keputusan yang terpenting dan berpangkat tinggi.

Pelantikan beliau diumumkan oleh Kim Jong-un dalam mesyuarat parti,  pada Sabtu lalu sebagai sebahagian daripada rombakan yang melibatkan puluhan pegawai tinggi parti.

Tiga tahun lalu adik perempuan Kim Jong-un ini disebut sebagai pengurus senior parti. Beliau berkhidmat sebagai Timbalan Pengarah Jabatan Propaganda dan Agitation.

Yo-Jong dipercayai menjaga imej abangnya di depan umum. Dia sering dilihat berdiri di sebelah abangnya.

Beliau termasuk dalam senarai orang-orang yang dilarang masuk ke wilayah Amerika Syarikat kerana disyaki terlibat dalam pelbagai pelanggaran hak asasi manusia di Korea Utara.

Keluarga Kim telah memerintah Korea Utara sejak negara itu diasaskan pada tahun 1948.

Selain mempromosikan adiknya, Kim Jong-un juga mengangkat Menteri Luar Negeri, Ri Yong-ho sebagai anggota penuh jawatankuasa penggubal dasar tertinggi. Bulan lalu Ri menyebut Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebagai “Presiden Jahat” dalam mesyuarat PBB di New York.

Menteri Luar Korea Utara baru-baru ini menuduh Presiden Trump mengisytiharkan perang ke atas Korea Utara berkaitan dengan ujian peluru berpandu dan nuklear di negara ini.

Pelantikan ini terjadi ketika Kim Jong-un kembali menegaskan bahawa program senjata nuklear Korea Utara akan diteruskan walaupun telah dikenakan tindakan disiplin dan diberi ancaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.