Pencapaian Dalam Kajian Kanser, Suntikan Oksigen Boleh Hentikan Tumor Dari Merebak

- Advertisement -

SWITZERLAND: Satu kajian oleh Universiti Basel disini menunjukkan bahawa menyuntik tumor dengan oksigen, boleh menghentikan ia dari merebak.

Pencetus penyebaran kanser adalah ketika udara terputus – penemuan yang membuka pintu untuk rawatan yang lebih baik.

Eksperimen terhadap tikus dengan tumor payudara mendapati, mereka hidup lebih lama setelah bekalan oksigen meningkat. Ini memberi harapan baru kepada masalah ‘metastasis’ atau penyebaran penyakit, di mana sel-sel terlepas dari tempat asal dan berhijrah ke seluruh badan.

Proses ini secara dramatik mengurangkan peluang pemulihan – dan telah membingungkan pakar selama beberapa dekad.

Mencegahnya adalah satu kejayaan besar kepada penyelidikan – mengubah barah dari pembunuh menjadi penyakit kronik.

Tidak banyak yang diketahui mengenai mengapa kelompok sel tumor yang beredar (CTC) ini mula-mula keluar.

Kekurangan oksigen kini telah dikenal pasti sebagai pencetus. Ini menawarkan harapan kepada strategi yang lebih baik, kata penyelidik utama Profesor Nicola Aceto.

Ini mungkin termasuk meningkatkan pembentukan saluran darah yang akan membawa lebih banyak oksigen. Teknik yang dikenali sebagai terapi proangiogenik ini, berjaya ke atas binatang seperti rodensia.

Beliau menyamakan keadaan inj dengan mereka di bar yang penuh sesak dan bergelut untuk bernafas – pergi ke luar untuk menghirup udara segar.

Pasukannya menganalisis jumlah oksigen di dalam tumor sama seperti manusia atau haiwan, bahagiqn CTC dan sifat biologi molekul serta sel mereka.

Mereka mendapati kawasan yang berlainan dibekalkan dengan tahap gas yang berbeza. Sel-sel kanser dengan kekurangan oksigen akan muncul di mana terdapat lebih sedikit saluran darah.

Ini merangkumi teras dan juga kawasan pinggiran. Kluster yang telah dipisahkan juga mempunyai kurang oksigen – menunjukkan bahawa mereka terlepas jika ia tidak menerima cukup udara.

Ujian lebih lanjut menunjukkan ‘massa’ CTC yang kekurangan oksigen lebih berbahaya daripada mereka yang mempunyai kandungan normal.

Ia merebak lebih cepat – dan tikus mati lebih cepat. Prof Aceto berkata: “Sekiranya tumor tidak memiliki cukup oksigen, kelompok CTC ini, yang berpotensi tinggi untuk mengembangkan metastasis, akan hilang.”

Penemuan yang diterbitkan dalam Cell Reports memberi inspirasi kepada para penyelidik untuk merangsang pertumbuhan saluran darah pada tikus dengan ubat-ubatan – Daily Mirror

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
230,282FollowersFollow
27,586FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat