Azmin Perlu Pilih Bersama DAP Atau PAS, Kata Tony Pua

KUALA LUMPUR – Nampaknya Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali kini dalam situasi getir untuk menentukan masa depan Pakatan Rakyat (PR) apabila perlu menentukan sama ada mahu meneruskan kerjasasama dengan DAP atau Pas.

 

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua melontarkan mesej itu yang mana Azmin perlu membuat keputusan untuk memihak kepada DAP atau Pas yang telah memutuskan tahaluf siyasi bersama DAP dalam PR dalam muktamar partinya baru-baru ini.

 

Tony Pua juga bersetuju dengan kenyataan awal bekas Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar semalam yang menyatakan Azmin kini dalam keadaan perlu memilih salah satu pihak antara DAP dan Pas untuk mengekalkan kerjasama.

 

“Saya bersetuju dengan kenyataan Mahfuz itu. PAS mahu Azmin supaya memilih parti mana satu beliau mahu meneruskan kerjasama yang terjalin sejak kewujudan pakatan pembangkang ini.

 

“DAP juga berkongsi pendapat yang sama, oleh itu saya serahkan perkara ini kepada Azmin untuk membuat keputusan terbaik,” kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini petang tadi.

 

Bagaimanapun ditanya peluang untuk ketiga-tiga sekutu PR bersemuka semula bagi membincang krisis itu, beliau berkata, peluang itu agak sukar bagi DAP, PKR dan Pas untuk berjumpa dan menentukan kata putus mengenai perkara itu.

 

Beliau turut menjelaskan, peluang pakatan pembangkang untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang akan terjejas jika krisis yang sedang melanda pakatan tidak ditangani segera.

 

“Bagaimana kamu mahu kita berdamai, kecuali Pas memanggil muktamar lain dan menarik balik resolusi memutuskan tahaluf siyasi dengan DAP.

 

“Saya juga berharap supaya Pas tidak meneruskan usul yang ditetapkan dalam muktamar itu sebab bimbang akan memecahkan PR,” katanya. – MalaysiaGazette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.