5 Tempat Jadi Neraka Dunia Kerana Tangan Manusia

Sepanjang sejarah menghuni Bumi, bermula dari tempoh prasejarah, pertanian tradisional, hingga perindustrian moden, manusia cenderung untuk mengubah, mengubah suai, atau mengancam lingkungan sekitar tempat untuk membuat dirinya merasa ‘selesa’.

Untuk mencapai tahap ‘keselesaan’ itu, manusia melakukan pelbagai cara, mulai dari etika hingga cenderung menyebabkan bencana.

Akibatnya, sesetengah persekitaran kekal dipelihara, tetapi setengah yang lain, mengalami kerosakan yang teruk sehingga tidak lagi selamat untuk didiami manusia.

Akibatnya, disebabkan oleh aktiviti manusia, yang tinggal di beberapa tempat di Planet Biru ini sebenarnya boleh mengancam keselamatan sehingga menimbulkan kematian.

Dari pelbagai contoh, di bawah 5 lokasi yang menjadi tempat paling berbahaya di Bumi selepas-diintervensi, diubahsuai, atau dirosakkan oleh manusia, seperti yang dipetik dari Listverse.com.

1. Fukushima, Jepun

Kelihatan keseluruhan lokasi loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi.

Selepas gempa Tohoku pada 11 Mac 2011, Tenaga Nuklear Fukushima Daiichi, mengakibatkan tiga krisis nuklear.

Walaupun sekali dengan bencana alam sebuah pasukan penyiasatan bebas melaporkan bahawa punca kemalangan itu disebabkan oleh operator kilang yang gagal memenuhi keperluan keselamatan asas.

Kini bencana nuklear Fukushima dikenali sebagai kejadian nuklear yang paling penting sejak manusia mengetahui cabang sains.

Air bawah tanah yang tercemar radioaktif terus meresap melalui halangan yang dipasang untuk melindungi kawasan daripada kesan bencana tersebut.

Dan kesan alam sekitar fenomena ini dianggap sangat penting.

Walaupun tiada mangsa terkorban, namun dianggarkan beribu-ribu orang mungkin mempunyai kesan sampingan, seperti kanser dan lain-lain penyakit serta kesan bencana tersebut.

2. Chernobyl, Ukraine

Salah satu bencana nuklear terburuk sepanjang masa berlaku di Loji Kuasa Nuklear Chernobyl, Ukraine, Kesatuan Soviet pada 1986.

Peristiwa itu disebabkan oleh sejumlah faktor yang dapat dicegah, seperti uji keselamatan yang tidak layak, sistem keselamatan reaktor yang berhenti berfungsi dan letupan di salah satu reaktor.

Akibatnya, bencana di kompleks reaktor menjadi fenomena bencana nuklear terbesar di Eropah pada masa itu.

Tiga puluh satu orang mati akibat kesan radiasi dari kemalangan itu, 28 daripada mereka adalah anggota bomba dan pekerja yang bekerja untuk memadamkan kebakaran dan menghentikan kebocoran radiasi.

Selepas insiden itu, kawasan sekitarnya seluas 30 km ke berbagai penjuru mata angin rasmi menjadi zon ekskusi pengecualian yang tidak boleh dihuni atau dilintasi manusia.

Dianggarkan bahawa kawasan itu tidak akan selamat sepenuhnya untuk kediaman manusia untuk 20,000 tahun akan datang.

Walau bagaimanapun, ia adalah jelas berbahaya dimana sesetengah orang Ukraine enggan meninggalkan dan kekal dalam zon pengecualian, walaupun ia menjadi potensi.

3. Centralia, Pennsylvania, Amerika Syarikat

Mana-mana pelancong asing dan domestik yang ingin melancong ke Pennsylvania, kemungkinan besar harus dinasihatkan untuk menjauhkan diri dari sebuah bandar perlombongan kecil bernama Centralia.

Sebabnya ialah tempat itu telah dibakar selama 55 tahun dan – mengikut pengiraan – akan terus berpotensi diselubungi sehingga 250 tahun.

Dan kini, Centralia menjadi salah satu bandar mati di Amerika Syarikat.

Centralia pernah mempunyai seramai 1,000 orang penduduk.

Tetapi kini, bandar ini ditinggalkan oleh penduduknya akibat bencana lombong arang batu bawah tanah.

Lombong arang batu bawah tanah dibakar oleh kecuaian aktiviti manusia. Meski penduduk bandar berjaya memadamkan api di lokasi terowong, namun banyak titik kawasan yang masih membara dan tertimbun batu bara, yang mampu mencetuskan kebakaran pada permukaan di atasnya.

Di samping itu, sebagai kesan sampingan, rantau ini juga membebaskan gas sulfur yang berbahaya kepada sesiapa sahaja.

Walaupun begitu, masih terdapat beberapa orang yang enggan meninggalkan kawasan itu.

Walau bagaimanapun, mereka hanya 1 peratus daripada jumlah penduduk asli.

Dan 99 peratus penduduk lain yang telah meninggalkan kawasan itu, kembali ke Centralia adalah hukuman mati bagi mereka.

4. Wittenoom, Australia

Walaupun beberapa tahun terlambat, tetapi selepas beberapa penyelidikan dan penyelidikan, akhirnya orang tahu bahawa asbestos adalah bahan yang membahayakan mereka.

Bahan yang biasa dihasilkan sebagai bahan mentah alternatif untuk membuat siling rumah, mampu menyebabkan mesothelioma yang dapat menyebabkan kematian.

Pada tahun 1960, Wittenoom, Australia, adalah pengeluar asbestos biru terbesar di benua Kanguru.

Tetapi pada tahun 2013, bandar itu ditutup kerana kandungan asbestos biru yang tinggi di seluruh rantau ini.

Bandar ini tercemar dan berbahaya bagi sesiapa yang bernafas.
Pada tahun 2015, kerajaan Australia memindahkan bandar dan penduduknya dari rantau ini.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa orang yang tidak keluar dari rumah mereka di Wittenoom. Malah, kerajaan telah meragui kewujudan bandar dan melarang penduduk untuk membina kediaman di sana.

Bahkan dengan jelas dinyatakan bahawa tinggal di Wittenoom dapat mengancam kesihatan dan berpotensi menjejas kehidupan.

5. Bikini Atoll, Lautan Pasifik

Pada suatu masa dahulu, Bikini Atoll dikenali sebagai pulau syurga di Lautan Pasifik.

Sehingga tahun 1946, penduduk itu diusir, tanah yang indah lagi subur telah diubah menjadi ujian bom atom milik Amerika Syarikat.

Secara keseluruhan terdapat 23 senjata nuklear telah jatuh di sana, termasuk pada tahun 1954, yang kuasanya adalah 1100 kali lebih besar daripada bom atom ‘Little Boy’ yang diletupkan di Hiroshima – yang memberi kesan kepada Jepun pada akhir Perang Dunia II.

Bukan sahaja kemusnahan yang disebabkan oleh coretan ujian nuklear. Pada tahun 1978 saintis memutuskan bahawa Bikini Atoll tidak didiami oleh kesan radiasi, di mana kandungan cesium-137 dalam tubuh manusia adalah 11 kali paras selamat.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.