Waytha Moorthy Letak Semua Jawatan Kerajaan Isnin Ini

PETALING JAYA: Pengerusi Barisan Bertindak Hak Penganut Hindu (Hindraf), P. Waytha Moorthy meletak jawatan daripada semua jawatan kerajaan dan Dewan Negara pada Isnin.

Beliau mengesahkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Hindraf P. Ramesh pada Sabtu, berkata bahawa peletakan jawatan itu adalah keputusan sebulat suara yang dibuat oleh jawatankuasa pusat Hindraf.

Ditanya sekiranya kebenaran tentang kenyataan itu, Waytha Moorthy menjawab dalam pesanan teks: “Ya.”

Waytha Moorthy dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri selepas pilihan raya umum tahun lepas.

Sebulan kemudian, beliau mengangkat sumpah sebagai senator.

Ramesh dalam satu kenyataan berkata, peletakan jawatan itu diikuti kepercayaan Hindraf bahawa Kerajaan telah “mengheretnya” terhadap janji-janji yang dibuat untuk membantu kaum India di negara ini.

“Hindraf berhutang kesetiaan kepada masyarakat miskin India Malaysia dan kepada mereka sahaja,” katanya.

Hindraf menandatangani memorandum persefahaman dengan Kerajaan pada 18 April tahun lepas, kurang daripada satu bulan sebelum pilihan raya umum, dalam usaha untuk menyelesaikan masalah sosio-ekonomi yang melanda masyarakat India di Malaysia.

Ramesh mendakwa Hindraf dalam usaha untuk melancarkan program di bawah MoU itu, hanya menemui beberapa penangguhan dan jalan buntu berhubung penyelesaian tersebut.

Beliau mendakwa, ia secara jelas memperlihatkan Barisan Nasional tidak menghormati memorandum itu.

“Satu-satunya kekesalan Hindraf ialah kami tidak dapat menunaikan janjiuntuk melakukan perubahan terhadap masyarakat India yang miskin menerusiinisiatif ini.

“Kami memohon maaf kerana memberikan pengharapan ini kepada mereka,” katanya.

Mereka yang dikaitkan dengan kumpulan Waytha Moorthy iailah P. Uthayakumar, yang mengetuai puak lain dalam Hindraf, yang menuduh menjadi “pengkhianat” yang tidak akan diterima ke dalam kumpulan itu.

Setiausaha Agungnya, S. Thiagarajan berkata: “Apa yang dia dilakukan itu adalah urusan dia, kumpulannya tidak sama dengan kita.

“Kemungkinan dia bergabung dengan kita kerana ramai yang kecewa dengan beliau dan tidak mempercayainya lagi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.