Iran Mengharamkan Bahasa Inggeris Di Sekolah Rendah

Iran telah mengharamkan kelas bahasa Inggeris di sekolah-sekolah rendah bersama dengan peringatan para ulama Islam yang mempelajari bahasa itu pada awalnya membuka jalan bagi pencerobohan budaya Barat.

Bahasa Inggeris secara amnya di Iran bermula di sekolah menengah untuk pelajar berusia 12-14 tahun, tetapi beberapa sekolah rendah swasta sudah menyediakan pelajaran Bahasa Inggeris.

Sesetengah pelajar juga mengambil kursus bahasa Inggeris di luar sekolah selepas tamat kelas.Sementara pelajar di sekolah swasta tertentu menerima pengajaran esktrakurikuler bahasa Inggeris di sekolah mereka, dari pendidikan dasar hingga pendidikan tinggi.

Tetapi pelajaran Bahasa Inggeris yang memasuki kurikulum rasmi telah dilarang.

“Pengajaran Bahasa Inggeris di sekolah rendah kerajaan dan bukan kerajaan dalam kurikulum rasmi melanggar undang-undang dan peraturan,” kata Mehdi Navid-Adham, ketua Majlis Pengajian Tinggi, seperti yang dipetik oleh agensi berita Reuters.

Navid-Adham menambah kursus Bahasa Inggeris juga boleh diharamkan untuk pelajar peringkat rendah, “Ini kerana andaian bahawa di sekolah rendah, asas budaya pelajar Iran terletak.”

Iran, Ayatullah Ali Khamenei

Video mengenai pengumuman larangan ini beredar meluas di media sosial semalam dan beberapa warga Iran menyebutnya sebagai ‘menapis bahasa Inggeris’ dan menyamakannya dengan sekatan aplikasi komunikasi Telegram pada masa unjuk rasa antipemerintah yang berlangsung selama beberapa hari pada dua minggu lalu.

Para sarjana Islam Konservatif Iran sering memberi amaran tentang bahaya apa yang mereka panggil ‘pencerobohan budaya’.

Iran, unjuk rasa

Pada tahun 2016, pemimpin tertinggi Ayatollah Ali Khamenei jelas menyatakan kemarahan terhadap ‘pelajaran bahasa Inggeris yang tersebar ke tadika’.

Pada masa itu, di hadapan guru-guru, Ayatollah Khamenei – yang merupakan penentu terakhir semua keputusan di Iran – mengisytiharkan tidak menentang pelajaran bahasa asing tetapi ‘itu adalah promosi budaya asing di negara ini dan di kalangan kanak-kanak, belia dan belia ‘.

“Para pemikir Barat sekali lagi mengatakan bahawa ia bukan pengembangan kolonial … cara yang terbaik dan paling murah adalah menanamkan pemikiran dan budaya kepada generasi muda di sebuah negara,” kata Khamenei dalam ucapannya, seperti yang diposting di laman web rasmi pejabatnya, leader.ir, Bahasa Inggeris.

Iran dua minggu lalu terkena protes anti-kerajaan, yang bermula dari kebimbangan terhadap keadaan ekonomi yang semakin merosot dalam kehidupan seharian.

Pihak berwajib mengatakan 22 orang terbunuh dan 1,000 lainnya ditangkap dalam protes yang berkembang menjadi ungkapan penentangan terhadap pemerintah yang berlaku di sekitar 80 bandar besar dan bandar.

Pasukan keselamatan mengambil tindakan tegas terhadap penunjuk perasaan yang kebanyakannya dilaporkan muda, sementara penyokong kerajaan majlis juga ditempatkan di jalan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.