Cara Hairul Jatuhkan Maruah Wanita, Pesong Akidah – Ustaz

Pakar motivasi Ustaz Zulkefli Hamat, 41, berkata cara aktor Hairul Azreen melamar kekasihnya Hanis Zalikha pada Ahad lalu bertentangan dengan nilai Islam dan budaya masyarakat Melayu.

 

Memetik kenyataan di mStar online, Zulkefli atau lebih dikenali sebagai Ustaz Zul Hamat berkata, cara tersebut boleh menjatuhkan maruah wanita yang dilamar itu jika perhubungan tersebut terputus di tengah jalan.

 

“Lamaran adalah sama maksudnya dengan meminang atau khitbah yang mana ia sepatutnya dilakukan hanya dalam keluarga sahaja bagi mengelakkan perkara buruk berlaku.

 

“Sekiranya hubungan tersebut putus sebelum diijabkabulkan ia akan mengaibkan dan memalukan wanita itu sendiri melainkan lamaran tersebut disusuli terus dengan majlis akad nikah,” ujarnya.

 

Amalan “will you marry me” (sudikah anda mengahwini saya) sering dilakukan oleh kebanyakan artis ketika ini yang mana ia boleh menjadi ikutan kepada generasi akan datang.

 

Pada Ahad lalu, Hairul Azreen mengejutkan peminat dunia hiburan tanah air apabila membuat kejutan melamar Hanis Zalikha dalam rancangan Gegar Vaganza siaran Astro Ria pada Ahad lalu yang mendapat kritikan orang ramai.

 

Kejutan untuk mengadakan lamaran dilakukan juga atas persetujuan saluran televisyen berkenaan selepas kedua-dua pihak membuat perancangan selama tiga bulan.

 

Sementara itu, Zulkefli turut menegur lamaran tersebut apabila Hairul melafazkan ayat will you marry me terhadap Hanis kerana ia menyerupai budaya agama lain selain perbuatan itu boleh memesongkan akidah umat Islam.

 

Katanya banyak cara lain yang boleh dilakukan oleh pelakon itu bagi membuktikan rasa cinta untuk melamar kekasihnya.

 

Cara melamar itu juga tidak sesuai dan dia seharusnya berhati-hati dengan perkataan will you marry me itu kerana ia menyerupai perkahwinan agama Kristian di dalam gereja.

 

“Kalau dalam agama Islam… seseorang itu perlu melakukan solat hajat sebelum melamar dan bukan dengan tarian seperti dalam program itu. Saya takut perkara ini akan disalah anggap oleh penganut agama lain yang beranggapan cara perkahwinan Islam sama dengan cara agama mereka,” ujarnya.

 

Jelas Zulkefli lagi, selebriti tersebut seharusnya meminta pendapat dan nasihat daripada mana-mana ahli agama sebelum membuat tindakan yang berkaitan dengan hukum-hakam agama Islam. – MalaysiaDigest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.