Warkah Raja Zarith Sofiah Untuk Anakanda, Tunku Jalil

KUALA LUMPUR – Permasuri Sultan Johor, DYMM Raja Zarith Sofiah hari ini berkongsi nukilan warkah khas untuk anakandanya, Almarhum Tunku Abdul Jalil yang meninggal dunia Sabtu lepas.

 

Tunku Abdul Jalil, bergelar Tunku Laksamana Johor merupakan anak keempat DYMM Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mangkat di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru kerana menghidap penyakit barah hati.

 

Jenazah Almarhum Tunku Jalil selamat disemadikan bersebelahan makam nendanya Almarhum Sultan Iskandar Almarhum Sultan Ismail pada petang Ahad di Makam DiRaja Mahmoodiah selepas solat Zohor.

 

Warkah catatan Raja Zarith Sofiah itu sehingga ini telah dikongsi oleh lebih 20,000 pelayar internet serta mendapat tanda ‘like’ melebihi 50,000 dan hampir 3,000 komen netizens yang turut berkongsi kesedihan.

 

Berikut adalah nukilan penuh Raja Zarith Sofiah yang dimuat naik di Facebook;-

 

“Warkah buat anakku, Jalil :

 

Mama tahu, satu satunya sebab Lil pergi kehospital adalah kerana Lil berada menanggung kesakitan yang amat sangat. Lil sebenarnya hendak kekal tinggal di rumah : Lil telah terlalu terlalu kerap ke hospital.

 

Namun Allah S.W.T., Yang Maha Mengetahui, menempatkan Lil disana agar kami, keluarga Lil, dapat meluangkan sebanyak masa bersama Lil.

 

Mama menyimpan seribu satu kenangan tentang Lil ketika Lil menghabiskan hari hari terakhir Lil di dunia ini.

 

Mama terkenang satu ketika sewaktu Lil memejam mata dan air mata menitis di pipi Lil, semasa Lil cuba melawan kesakitan yang ditanggung. Mama memegang tangan kiri Lil dan menangis. Mama mencuba sedaya upaya untuk menahan sedu sedan Mama dari kedengaran.

 

Mama fikir, Lil tidak nampak Mama menangis kerana mata Lil pejam. Tapi Lil tahu. Lil meletak tangan kanan Lil diatas tangan Mama dan menepuk nepuk dengan perlahan, seolah berkata “Jangan menangis, Lil tidak apa apa.”

 

Mama ingat semua mesej pesanan ringkas yang Lil hantar kepada Mama. Bila Mama mengatakan bahawa Mama telah berdoa untuk Lil, Lil membalas dengan mengatakan bahawa Lil juga telah berdoa dan memohon kepada Allah S.W.T. biarlah Lil yang menanggung semua kebimbangan Mama.

 

Bila mama melihat makam Lil, hati mama dipenuhi keperitan. Mama masih terbayangkan detik ketika Babah, abang dan adik Lil memenuhkan kubur dengan tanah sementara Boo dan Inah berdiri disisi Mama. Mama memandang kearah abang dan adik Lil, dan membilang hanya tiga anak lelaki. Boo disisi mama. Anak lelaki Mama lima orang. Dimana anak mama yang lagi seorang? Dan mama baru tersedar bahawa Lil yang tiada. Lil kini berada dibawah timbunan tanah itu.

 

Dan pada ketika itu, mama menadah kedua tangan mama dan berbisik, “Sesungguhnya dariMu kami datang, dan kepadaMu jua kami kembali. Daku memulangkan kepadaMu, Ya Allah, anakku.”

 

Moga Lil ditempatkan bersama mereka yang soleh.” – SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.